10 iun. 2022 | 06:00

Culmea bulei imobiliare: apartamentele din București sunt ieftine, de fapt. Care este explicația

ACTUALITATE
Culmea bulei imobiliare: apartamentele din București sunt ieftine, de fapt. Care este explicația

În fiecare lună, deja de câțiva ani, prețurile apartamentelor din București au crescut în mod constant. Cu toate acestea, realitatea din Capitală este mai complexă decât ai crede.

Conform datelor agregate de Institutul European de Statistică, Eurostat, prețurile locuințelor din București sunt printre cele mai accesibile de la nivelul Uniunii Europene. Interesant este însă că această afirmație are în vedere și valoarea reală a veniturilor din fiecare capitală europeană, nu doar cât dai pe un apartament.

București – Ilfov, vârful dezvoltării imobiliare din Europa

Regiunea București – Ilfov, conform analizei Eurostat, este una dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic la nivelul Uniunii Europene, raportat la produsul intern brut exprimat în PPS (euro). Ca referință, aceasta din urmă este o monedă statistică menită să elimine diferențele dintre prețurile existente în fiecare stat membru UE. Practic, iar în calcul atât salariul mediu din regiune, cât și prețul pâinii sau al carburantului. Duce la valoarea reală a banilor, a puterii de cumpărare asociate veniturilor.

Pornind de la acest parametru, București – Ilfov se află pe poziția a zece din 27 de capitale din Uniunea Europeană și împrejurimile lor. Dacă ne uităm la produsul intern brut pe cap de locuitor, Capitala ocupă poziția a patra în clasamentul celor mai accesibile locuințe în funcție de salariul medi și comparativ cu realitatea din celelalte capitale.

Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă asta, gândește-te că, în București, ai nevoie de 115 salari medii sau 9,6 ani pentru a cumpăra un apartament cu două camere și o suprafață de 60 metri pătrați utili. Pe primele trei poziții, în afara capitalei noastre, se află Bruxelles – Belgia cu 86 de salarii sau 7,2 ani, Copenhaga – Danemarca cu 100 de salarii medii necesare sau o perioadă de 8,3 ani. Pe ultimul loc de pe podium, s-a strecurat Dublin (Irlanda) cu 101 salarii medii și 8,4 ani, pentru un apartament în aceleași condiții.

Mult mai scumpe sunt apartamentele din Varșovia (Polonia), unde sunt necesare 137 de salarii medii (11,4 ani), Amsterdam (Olanda), unde ai nevoie de 173 de salarii (14,4 ani), Praga (Cehia), unde discutăm de nu mai puțin de 210 salarii medii (sau o perioadă de 17,5 ani) și Paris (Franța), care ocupă ultima poziție din rândul celor mai productive 10 capitale din UE, cu un nivel de 250 de salarii medii (sau o perioadă de 20,8 ani).

”În mai puțin de 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, regiunea Bucureștiului a intrat în rândul primelor 10 capitale la nivel comunitar în funcție de produsul intern brut pe locuitor, dar și-a păstrat și un nivel foarte bun de accesibilitate a cumpărării unei noi locuințe, în ciuda creșterilor de prețuri și a ratei inflației din ultima perioadă. Potențialul de dezvoltare al Bucureștiului în următoarele decenii este în continuare unul uriaș, atât din punct de vedere economic cât și demografic și implicit al pieței imobiliare și rezidențiale”, afirmă Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele