06 iun. 2022 | 13:58

Surprinzător, dar adevărat: se ieftinește mâncarea. Prețurile alimentelor, în picaj liber

ACTUALITATE
Surprinzător, dar adevărat: se ieftinește mâncarea. Prețurile alimentelor, în picaj liber

Cele mai recente analize realizate pe piața alimentară a lumii indică o situație cel puțin surprinzătoare. Se înregistrează scăderi de preț, chiar dacă la un nivel modest.

După luni bune în care prețurile mondiale ale alimentelor au bătut recordul ultimului deceniu, iată că asistăm și la primele ieftiniri. Aceste scăderi de preț sunt cu adevărat notabile, dacă ținem cont de faptul că, în paralel, grâul continuă să se scumpească.

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna mai. De notat că vorbim despre a doua lună consecutivă de depreciere!

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) anunță actualizarea indicelui său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

Ei bine, în mai 2022, acesta a scăzut cu 0,6% comparativ cu luna aprilie, până la 157,4 puncte, față de valoarea revizuită de 158,3 puncte atinsă în luna aprilie.

Se pare că scăderea este pusă pe seama faptului că s-au ieftinit lactatele, uleiurile vegetale și zahărul.

Totuși, piața globală continuă să fie măcinată de riscuri

Situația, deși aparent îmbucurătoare, este departe de a fi una ideală. Din cauza condițiilor sensibile la nivel geopolitic, persistă în continuare multe riscuri ce pot genera explozii de preț.

„Restricțiile la export creează incertitudine pe piață și pot declanșa explozii ale prețurilor și volatilitate mărită. Scăderea prețurilor la uleiuri vegetale arată cât de important este atunci când aceste restricții sunt eliminate, iar exporturile sunt lăsate să se deruleze fără probleme”, a subliniat economistul șef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

Riscurile sunt cu atât mai mari pe măsură ce e așteptată o scădere a producției globale de cereale, după cum arată estimările analiștilor FAO. Concret, aceștia anticipează o scădere a producției mondială de cereale până la 2,784 miliarde de tone, cu 16 milioane de tone mai puțin decât producția record estimată pentru 2021.

Din fericire, aici vorbim despre predicții conturate la nivel global. La nivel local, în țara noastră, conform declarațiilor oficialilor locali, nu avem motive de îngrijorare. România așteaptă o producție bună și, în general, producem mai mult decât consumăm, permițându-ne chiar să exportăm în această perioadă dificilă și să ajutăm state ce erau dependente de produsele din Rusia sau Ucraina.