Apeși des butonul de amânare a alarmei de trezire dimineața? Ce se întâmplă în corpul tău de fapt
Dimineața, când te trezești, apeși uneori butonul de amânare a alarmei, iar acest lucru poate fi foarte satisfăcător. Gestul banal, însă, te poate costa mai mult decât acele câteva minute din rutina ta de dimineață.
Prin apăsarea butonului de amânare, interferezi cu mecanismele naturale de trezire ale corpului tău, ceea ce te pregătește de fapt pentru mai multă epuizare în timpul zilei care urmează. Expertul în somn, Adam Tishman explică faptul că atunci când adormim din nou, păcălim organismul să creadă că revine în modul de somn.
Astfel, în momentul în care alarma sună din nou, corpul și creierul sunt confuze, ceea ce duce la sentimentul de ceață de dimineață, numit inerție de somn. Inerția de somn, probabil, nu este însă singura sursă a epuizării tale din timpul zile.
Amânarea alarmei poate avea un impat semnificativ asupra mișcării rapide a ochilor din ciclul de somn, timp în care organismul nostru este cel mai inactiv și creierul nostru este cel mai activ (somnul REM). Când ne trezim, corpul trebuie de obicei să treacă prin alte etape de somn pentru a reveni în somn REM, etapa finală a ciclului de somn, lucru care devine dificil dacă amâni alarma de trezire.
„Pe tot parcursul nopții, corpul tău trece și iese din REM, REM crescând pe tot parcursul nopții pe măsură ce se apropie dimineața. Dacă vă setați alarma devreme cu intenția de a apăsa butonul de amânare, vă lipsiți de a beneficia de toate avantajele restabilitoare ale somnului REM, deoarece este mult mai greu să reveniți în somnul REM odată ce alarma a sunat”, explică Tishman.
Distruge obiceiul de a apăsa butonul de amânare a alarmei de dimineață
Cu toate acestea, dezlipirea de acest obicei poate fi mai dificil decât te-ai aștepta și ai putea chiar deveni dependent de a apăsa butonul de snooze. Dificil, dar nu imposibil, mai ales dacă ești înarmat cu câteva sfaturi aprobate de experți.
Pentru a de dezobișnui de acest lucru, în primul rând, asigură-te că dormi cel puțin șapte sau opt ore pe noapte și te vei simți mult mai odihnit. În cel de-al doilea rând, este vital să îți stabiliești o rutină a somnului, chiar și în zilele în care ești liber pentru că organismul tău va începe să se obișnuiască așa.
De asemenea, nu pune ceasul deșteptător sau telefonul aproape de tine. Cu toate că la început te vei urî pentru acest lucru, de cele mai multe ori, odată ridicat din pat, îți va fi mult mai greu să te întorci. Experții recomandă un duș și un pahar cu apă, fiind benefice pentru a te trezi mai ușor dimineața.
Tot în categoria sfaturi pentru un somn mai bun intră și evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de somn. Din cauza luminii albastre emise de afișajele dispozitivelor, creierul este energizat, astfel că îți va fi mai dificil să adormi și totodată întârzii ciclul de somn.