02 iun. 2022 | 21:36

Deși se spunea despre chinezi că vor deveni mai bogați ca americanii, s-ar putea să ajungă mai săraci ca noi: cutremur în finanțele asiatice

ACTUALITATE
Deși se spunea despre chinezi că vor deveni mai bogați ca americanii, s-ar putea să ajungă mai săraci ca noi: cutremur în finanțele asiatice

Înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus și chiar și în timpul acesteia, numeroase cercetări financiare indicau faptul că e doar o chestiune de timp până când China va ajunge prima economie a lumii, devansând Statele Unite ale Americii. Ei bine, se pare că analiștii s-au cam înșelat. Situația financiară aici e departe de a fi „roz”.

Presa internațională vorbește despre problemele economice grave pe care economia asiatică le suferă în acest moment. China ar avea un deficit de finanțare de aproape 1.000 de miliarde de dolari. Chiar și pentru un stat atât de mare, de puternic și care produce în masă, suma este uriașă, iar experții spun că țara ar putea ajunge în situația în care să acceseze împrumuturi.

Pe ei pandemia de-abia acum îi afectează cu adevărat din punct de vedere economic

Economiștii locali vorbesc despre efectele devastatoare pe care ultimul val pandemic l-a avut asupra economiei lor naționale. Practic, chinezii par mai afectați acum, de varianta Omicron, în plan financiar, decât au fost în ultimii doi ani ai crizei sanitare globale, când SUA și Europa au avut mari dificultăți financiare și au înregistrat semnificative deficite bugetare pentru a face față cheltuielilor crescute cu Sănătatea.

”Cel mai recent val de Omicron și restricțiile larg răspândite, în vigoare de la mijlocul lunii martie, au dus la o scădere bruscă a veniturilor guvernamentale, inclusiv a veniturilor din vânzările de terenuri”, a declarat Ting Lu, economist-șef pentru China la Nomura.

”O mare parte din „măsurile de stimulare”, fie că este vorba de obligațiuni guvernamentale speciale sau de împrumuturi incrementale din partea băncilor politice, vor fi folosite doar pentru a umple acest deficit de finanțare”, au spus analiștii Nomura.

Fără reduceri de taxe și rambursări, Ministerul Finanțelor a declarat că veniturile fiscale locale au crescut cu 5,4% în primele patru luni ale anului față de perioada similară a anului trecut. Opt dintre cele 31 de regiuni la nivel de provincie ale Chinei au înregistrat o scădere a veniturilor fiscale în acea perioadă, a spus ministerul, fără a le numi.

În 2021, Tibetul a fost singura regiune la nivel de provincie care a înregistrat o scădere a veniturilor fiscale, potrivit Wind.

„Este important de observat că scăderea veniturilor fiscale s-a produs nu numai în orașele aflate în izolare”, a declarat Zhiwei Zhang, președinte și economist șef, Pinpoint Asset Management.