Drumul spectaculos și sigur „ca în Elveția” care duce către stațiunea cu cel mai curat aer din România
Bistrița-Năsăud este județul în care se regăsește drumul spectaculos, la fel „ca în Elveția”. Află detalii despre „Transfăgărășanul de Bistrița”.
Despre acest județ se spune că reprezintă poarta de intrare în Transilvania, fiind un județ care ajută la dezvoltarea turismului, dar și județul care depune eforturi în a-și aduce acasă cetățenii. Bistrița-Năsăud este un model cultural și de dezvoltare a turismului.
În acest județ, există ceea ce localnicii numesc Transfăgărășanul de Ardeal, fiind un drum șerpuit ce duce către stațiunea Colibița. Acest loc este cunoscut ca având cel mai curat aer din România.
„Un mic Transfăgărășan de Bistrița, da, iar cei care vin aici pot să se bucure de el, sunt curbe uimitoare atât din drumul care vine de la Prundul Bârgăului, cât și pe drumul Blajului, pe cealaltă variantă a drumului, care merge înspre Mureșenii Bârgăului și Tiha. Deci în toată zona asta, când avem versant atât de abrupt, s-au săpat foraje până la 25-30 de metri adâncime, sunt câteva sute de piloni, vreo 300 de piloni, din beton armat, care fixează drumul împotriva alunecărilor de teren.
În schimb, în cealaltă parte, în zona versantului, s-a tăiat în versant, s-a rupt din versantul de piatră și pentru faptul că există riscul să cadă pietre mai departe, s-a stabilizat cu plasă stabilizatoare, s-a dat și cu un strat de amorsă din ciment care să stabilizeze acolo pietrele și putem spune că prin această investiție, siguranța este ca și în Elveția”, spune Bogdan Ivan, senator de Bistrița.
Încă din anul 1883 au început să circule zvonurile potrivit cărora aerul de aici are puterea de a vindeca, atunci când o tânără din Bistrița afirma că a reușit să se vindece de tuberculoză datorită aerului curat din zonă, fiind unul bogat în ozon.
Drumul spectaculos din Bistrița-Năsăud care te face să te simți ca în Elveția
În anul 1979 vine decizia ca acest sat să fie mutat pe dealurile din zonă, în localitatea Mița, pentru a putea fi amenajat un lac de acumulare. Locuitorii zonei sunt siguri că pe fundul lacului încă mai există ruinele vechiului sat.
Fondurile europene atrase au fost investite în drumul care a reușit dezvoltarea imobiliară din zonă, acolo unde se pot regăsi mai multe pensiuni și case de vacanță.
„Aici era un drum îngust, rău și construit prin anii 1970 când s-a construit barajul de la Colibița în 60-70, deci asta era. După ce s-a făcut investiția asta, suntem în stadiul în care v-am spus – Colibița a început să renască efectiv și tot mai mulți oameni ne sună, nu reușesc să găsească cazare, adică ajungem să fim noi agenți de turism, cei care avem cunoștințe în zonă, pentru oamenii care vor să se cazeze”, mai adaugă senatorul.
În județ se regăsește o rețea de drumuri care măsoară aproximativ 700 de kilometri. O mare parte din aceasta, mai concret în ultimii opt ani, au fost modernizate sau sunt în curs de modernizare. Jumătate dintre acestea au fost finanțate din fonduri europene.