31 mai 2022 | 20:08

Traficul din București, paralizat din cauza ploii torențiale. Mai multe zboruri sunt întârziate pe Henri Coandă, în urma furtunii

ULTIMA ORĂ
Traficul din București, paralizat din cauza ploii torențiale. Mai multe zboruri sunt întârziate pe Henri Coandă, în urma furtunii

Ploile torențiale, grindina și vijeliile au dat peste cap, marți după-amiază, traficul în mai multe zone din Capitală. Un Cod Roșu emis de Administrația Națională de Meteorologie a fost în vigoare până la ora 18:30, după ce ANM a extins alerta portocalie inițială. Jumătatea de est a Bucureștiului a fost vizată de furtuni. Din cauza vremii nefavorabile, mai multe avioane nu au putut ateriza pe aeroportul Henri Coandă.

Prăpăd după furtuna violentă în Capitală

Patru arbori s-au rupt și 13 subsoluri au fost inundate, după ce a plouat cu găleata în Capitală, potrivit ISU Bucureşti-Ilfov. Mai multe tramvaie au rămas blocate în zona Parcul Carol. Și pasajul Mărășești părea un iaz în urma furtunii din această după-amiază, iar circulația a fost deviată. În unele locuri, apa măsoară și jumătate de metru!

În mai puțin de-o oră, s-au acumulat peste 40 de litri de apă pe metru pătrat în mai multe cartiere. Până la ora 22:00, jumătate din România rămâne sub avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată. Bucureștenii au primit mesaj RO-Alert din partea autorităților, fiind sfătuiți să stea în case și să evite deplasările.

„Avertizare meteorologică COD ROȘU de ploi torențiale ce vor cumula 35 l/mp, valabilă până la ora 18:00. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”, se arată în alerta ISU.

„Este primul cod roşu emis pentru Capitală. Lumea ar fi bine să se adăpostească şi să ţină cont de mesajele trimise prin Ro-Alert. Gradul de potențialitate va creşte şi în următoarea oră”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină

Din cauza atenționărilor meteorologice emise de către ANM, respectiv Cod Roşu şi Cod Portocaliu pentru Municipiul Bucureşti, compania Apa Nova, furnizorul de servicii de apă şi canalizare pentru Capitală, este pregătită să intervină cu 13 hidrocurăţitoare, 27 autoutilitare, 21 echipamente de pompare şi un personal format din 120 de specialişti. Echipele au fost trimise preventiv pe teren, în zonele cu potenţial risc de acumulare, au transmis reprezentanții Apa Nova.

În toată această perioadă, celebra companie colaborează cu Poliţia Rutieră, Administraţia Străzilor şi Societatea de Transport Bucureşti (STB), în scopul minimizării impactului evenimentului pluviometric asupra locuitorilor Capitalei.

Mai multe avioane nu au putut ateriza pe Otopeni

Probleme au fost din cauza ploilor și pe Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni. Mai multe avioane au survolat spațiul aerian al Capitalei, neputând să aterizeze la București. O cursă de Napoli-București a decis să aterizeze la Sibiu.