27 mai 2022 | 09:30

Bula imobiliară, mai vulnerabilă decât crezi: inflația și deprecierea leului sunt doar începutul

ACTUALITATE
Bula imobiliară, mai vulnerabilă decât crezi: inflația și deprecierea leului sunt doar începutul

Când vine vorba de viitorul economic al României, situația este una surprinzător de complexă și imprevizibilă. Cu toate acestea, CFA România a publicat un sondaj care s-ar putea să te ajute să-ți înțelegi mai bine finanțele și, mai ales, deprecierea lor pe meleaguri mioritice.

Analiștii participanți la studiul CFA România au concluzionat că urmează o inflație foarte ridicată în următoarele 12 luni, dar și probleme legate de deprecierea leului și scăderea prețurilor la imobiliare.

Cine știe ce urmează pentru români

Ca referință, încrederea în România, sub forma unui potențial de investiții, pleacă de la indicatorul de încredere macroeconomică, iar acesta a rămas stabil în aprilie comparativ cu martie, aproximativ 40,9 puncte. Interesant este faptul că aceste răspunsuri din spatele analizei au venit cu puțin înaintea estimărilor Băncii Național a României cu referire la inflație, 12,4 la jumătatea anului viitor, cu mențiunea că, la ora actuală, este de 13,8%.

“Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, componentă de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna aprilie. De asemenea, anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rată prognozată a inflației atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobânda de către Banca Națională în următoarele 12 luni”, arată Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Aceiași experți sunt convinși, în marea lor majoritate – 82%, că leul se va devaloriza într-un ritm alert, pentru următoarele 6 luni până la 5,0048 pentru un euro, ca în următoarele 12 luni să vorbim de 5,0582 lei pentru aceeași monedă europeană.

Revenind la capitolul imobiliare, conform datelor obținute de Profit.ro, tot mai puțini respondenți sunt de părere că va mai crește prețul la locuințe. Mai mult decât atât, se aruncă la a afirma că sunt supraevaluate proprietățile rezidențiale din marile orașe.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele