VIDEO Soarele, cum nu l-ai mai văzut până acum: ce imagini a obținut Solar Orbiter
O navă spațială care se învârte în jurul Soarelui a filmat detalii spectaculoase din preajma stelei. Solar Orbiter al Agenției Spațiale Europene (ESA) a ajuns lângă periheliu (punct în care o planetă sau o cometă, aflate în mișcare în jurul Soarelui, se găsesc cel mai aproape de acesta), pe 26 martie, ajungând la o distanță de aproximativ 48 de milioane de kilometri (30 de milioane de mile), în interiorul orbitei lui Mercur. Iată cum arată Soarele în aceste imagini.
În acea apropiere, temperaturile au ajuns în jur de 500 de grade Celsius. Periheliurile viitoare sunt de așteptat să se apropie și mai mult și să fie mai fierbinți. În timp ce se învârtea în jurul orbitei sale, nava spațială a filmat Soarele așa cum nu l-am văzut niciodată până acum – inclusiv o trăsătură fascinantă și misterioasă poreclită „arici” și vederi detaliate ale polilor solari ascunși de obicei.
Aceste noi observații, luate cu cele zece instrumente științifice ale Solar Orbiter care lucrează împreună pentru prima dată, ar trebui să ofere o mulțime de date pentru a dezvălui comportamentul Soarelui, inclusiv câmpurile sale magnetice și vremea uneori haotică pe care o aruncă în spațiul interplanetar.
Soarele, în imagini inedite
Am văzut deja o imagine spectaculoasă, de înaltă rezoluție, de la nava spațială în timp ce se apropia. Acum, ESA a lansat un videoclip al întâlnirii, pentru o vedere cu ochiul sondei solare a stelei noastre magnifice.
Solar Orbiter este setat să facă o diferență uriașă în știința solară, nu în ultimul rând pentru că ne poate arăta părți ale Soarelui pe care de obicei nu le putem vedea. De exemplu, din cauza punctului de vedere al Pământului pe orbită în jurul ecuatorului soarelui, polii săi sunt extrem de greu de studiat. Doar o navă spațială care orbitează deasupra și sub Soare poate vedea acele regiuni.
Regiunile polare sunt considerate a fi regiuni extrem de importante pentru câmpurile magnetice solare care joacă un rol atât de mare în activitatea solară. Cu toate acestea, pentru că polii sunt atât de greu de văzut, nu știm ce se întâmplă cu câmpurile magnetice de acolo. Cu suita sa de instrumente, Solar Orbiter oferă o perspectivă fără precedent asupra acestor regiuni enigmatice.
Vederea sa asupra polului sudic solar din 30 martie a dezvăluit o regiune clocotită cu linii de câmp magnetic în buclă care se îndepărtează de Soare.
„Ariciul” solar este o altă fascinație. Și acesta a fost capturat pe 30 martie, iar fizicienii solari încă nu au aflat exact ce este și cum s-a format. Este alcătuit dintr-o regiune relativ mică, cu o lungime de aproximativ 25.000 de kilometri, fotografiată în ultraviolete extreme, pentru a dezvălui activitatea din ea.