22 mai 2022 | 09:25

Panourile solare inversate, cea mai nouă inovație tehnologică: cum ne ajută,

ACTUALITATE
Panourile solare inversate, cea mai nouă inovație tehnologică: cum ne ajută,

Generarea de energie regenerabilă trebuie să fie unul dintre cele mai tari lucruri pe care le facem ca specie.

Găsirea modalităților de a extrage putere nesfârșită din ceea ce se întâmplă deja în mod natural în jurul nostru este cea mai mare chestiune. Energia solară este una dintre cele mai comune modalități de a genera energie regenerabilă, în special pentru consumatorii obișnuiți. Multe case rezidențiale au panouri solare proprii și poți chiar să cumperi panouri pentru camping și alte activități relativ ieftine în zilele noastre.

Cu toate acestea, energia solară a fost criticată de unii și una dintre plângerile pe care le aud adesea este că nu funcționează noaptea. Poate fi un punct discutabil cu bateriile și alte surse regenerabile care lucrează în tandem, dar este încă adevărat din punct de vedere tehnic.

Ei bine, aș dori să vă prezint tuturor aceste panouri solare ciudate, care chiar funcționează noaptea.

După cum a spus New Atlas, o echipă de la Universitatea din New South Wales a reușit să genereze energie din ceea ce este în esență o celulă solară inversată, noaptea. Modul în care funcționează este prin utilizarea luminii infraroșii pe care Pământul o radiază noaptea, după o zi grea în care a absorbit toată acea energie solară.

Un pas înainte

Cercetătorii au folosit un dispozitiv numit diodă termoradiativă, care absoarbe energia radiată dintr-o sursă de căldură, cum ar fi Pământul, într-un loc mai rece, cum ar fi aerul rece de noapte, și transformă diferența dintre cele două în electricitate.

În teorie, aceste panouri solare inversate pot fi folosite pentru a aduna energie din practic orice emite lumină. În orice moment, căldura se transferă dintr-un loc cald într-unul rece, ceea ce este practic tot timpul conform termodinamicii. Dezavantajul este că într-adevăr nu este prea multă putere — încă.

Este pentru prima dată când energia absorbită în acest fel ajunge chiar și până la cantități măsurabile, iar această măsurătoare este foarte mică, deși echipa crede că va fi posibil să genereze aproximativ 1/10 din puterea pe care o primește o celulă solară de la soare. Nu pare mult, dar având în vedere că ar putea genera energie din aproape orice, ar putea într-adevăr să se adune.