Toți românii trebuie să știe: în ce se investesc banii, în vremuri tulburi, ca să nu rămâi falit
Pe măsură ce restricțiile anti-pandemice au fost ridicate, oamenii au revenit la vechile obiceiuri în materie de investiții. Așa se face că piața imobiliară este efectiv luată cu asalt de un val uriaș de cereri, cu precădere pe zona spațiilor comerciale.
Cele mai recente analize efectuate pe piața imobiliară din țara noastră reflectă un interes în creștere al românilor pentru investiții.
Prima parte a anului curent a adus o evoluție fulgerătoare a segmentului spațiilor comerciale, înregistrându-se o creștere a cererii cu aproape 50% comparativ cu perioada similară din anul anterior.
Investițiile imobiliare, un refugiu în vremuri tulburi?
Specialiștii susțin că această explozie de interes pentru piața imobiliară are o explicație simplă. Se pare că, în contexte dificile, așa cum este cel din prezent, în care inflația face ravagii, avem și tensiuni geopolitice, dar și o criză energetică de proporții, investitorii caută active cât mai sigure pentru a-și plasa banii.
Toleranța la risc scade semnificativ, iar oamenii caută modalități de a-și investi banii, astfel încât nu doar să-și conserve capitalul, dar să poată face și profit.
Experții susțin că piața imobiliară încă are puterea să ofere acest cocktail de avantaje.
Potrivit datelor unei cercetări Blitz, primul trimestru al anului 2022 a fost marcat de cele mai importante creșteri, comparativ cu ultimul trimestru al anului 2021, în Iași (cu 73.12%), Constanța (cu 69,21%) și Craiova (cu 62,33%).
“În contextul războiului ruso-ucrainean, dar și al inflației tot mai ridicate, investițiile în imobiliare sunt percepute ca fiind sigure pe termen lung și mulți dintre cei care amânaseră finalizarea unor tranzacții în 2021 le-au definitivat în primele luni ale lui 2022, ” a explicat Cătălin Priscorniță, fondator și CEO Blitz. ”Pentru că cererea este ridicată, ne așteptăm să vedem prețuri în continuă creștere în perioada următoare la nivel național.”
Conform așteptărilor specialiștilor, o creștere importantă a interesului pentru imobiliare s-ar putea manifesta în zona de vest a țării.
“Anticipăm un posibil val de interes pentru investițiile imobiliare în regiunea vestică a României, dată fiind distanța relativ mare de conflictul armat de la granița estică a României. Investițiile imobiliare s-au dovedit a fi mai sigure și mai ferite de depreciere față de alte plasamente, în perioade de incertitudine,” a mai spus Cătălin Priscorniță.