16 mai 2022 | 17:52

Moscova ar fi obținut dovezi privind dezvoltarea de arme biologice lângă Rusia, susține Vladimir Putin

ULTIMA ORĂ
Moscova ar fi obținut dovezi privind dezvoltarea de arme biologice lângă Rusia, susține Vladimir Putin

Kremlinul susține că a obţinut, în timpul operaţiunii militare din Ucraina, „probe documentare ale unor componente provenite de la armele biologice care au fost create” în apropierea graniţelor Rusiei. Anunțul a fost făcut chiar de Vladimir Putin, la summitul alianţei militare regionale Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

Rusia susține că are dovezi privind dezvoltarea de arme biologice lângă granițele sale

Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, „se caută posibile metode şi mecanisme de destabilizare a situaţiei epidemiologice în spaţiul post-sovietic”. Liderul de la Kremlim a mai precizat că alianța CSTO plănuieşte organizarea unei „serii de exerciţii comune în Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan în toamnă”. Afirmaţiile lui Putin nu pot fi verificate din surse independente.

Acuzații pe bandă rulantă la adresa Ucrainei

De la invazia sa în Ucraina, Rusia a acuzat Kievul că produce arme biologice cu sprijinul SUA și al Germaniei. Experții familiarizați cu laboratoarele din Ucraina spun că declarațiile sunt nefondate.

Guvernul de la Kiev dezvoltă arme biologice în laboratoare secrete, cu sprijinul SUA, sau este această afirmație pur și simplu un pretext pentru războiul Rusiei în Ucraina? La sfârșitul lunii aprilie, președintele rus Vladimir Putin a citat o „rețea de laboratoare occidentale de arme biologice” din Ucraina drept una dintre amenințările cu care se confruntă Moscova și una pe care dorea să o combată prin invazia sa în țară. Iar Ministerul rus al Apărării spune că are dovezi că Ucraina face arme biologice „cu implicarea directă a Pentagonului”. Kievul și Washingtonul neagă acuzațiile.

Acest tip de arme biologice este strict interzis

Convenția privind armele biologice (BWC), care a intrat în vigoare în 1975, interzice dezvoltarea, producerea, achiziționarea, transferul, stocarea și utilizarea armelor biologice și toxice. Dar există o linie fină între cercetarea și dezvoltarea militară și civilă, spun experții, care poate fi exploatată cu ușurință în scopuri propagandistice.

Acuzațiile rușilor se concentrează în jurul agenților patogeni care provoacă ciumă, antrax și difterie. Richard Guthrie, expert britanic în război chimic și biologic, consideră că astfel de acuzații sunt un element comun al propagandei contemporane, deoarece zvonurile despre arme biologice au un efect psihologic foarte puternic.

Ce spun experții despre afirmațiile Kremlinului

Scopul principal al armelor biologice nu este neapărat de a îmbolnăvi un număr mare de oameni, spune el, ci de a răspândi frica, „astfel încât populația să nu vrea să meargă la o anumită sursă de hrană sau apă”, de pildă.

Mai mulți experți germani în arme biologice, care au analizat afirmațiile Rusiei, sunt de acord că propagarea fricii este obiectivul principal și fac aluzie la „dezinformarea” rusă: „Există laboratoare de arme biologice în Ucraina, susținute de SUA și, de asemenea, de Germania, dar cercetările efectuate acolo nu sunt secrete, ci extrem de transparente”, spune Gunnar Jeremias, expert în controlul armelor biologice.