16 mai 2022 | 16:55

În ce condiții și-ar schimba românii locurile de muncă, cât de mult curaj au să facă asta dar și ce șanse au

ACTUALITATE
În ce condiții și-ar schimba românii locurile de muncă, cât de mult curaj au să facă asta dar și ce șanse au

Piața locurilor de muncă, din România, a suferit o oarecare schimbare în ultimii doi ani, iar acest lucru este, în pare parte, cauzat de pandemie. Mulți români s-au reorientat profesional, în această perioadă, iar unele locuri de muncă s-au metamorfozat în așa manieră încât pot fi, foarte ușor, practicate și de acasă, în regim remote (telemuncă).

Ba mai mult, acum românii par mult mai curajoși să-și schimbe locul de muncă, fie că vorbim despre reorientare profesională, ori despre alegerea unuia din aceeași nișă, mai bine plătit, ori care să le ofere alte beneficii.

Bine de știut este că, de la începutul anului, piața muncii din țara noastră a înregistrat o creștere, atunci când vorbim despre numărul locurilor noi de muncă apărute. Mai exact, creșterea este cu 55%, cu un total de 165.000 de joburi disponibile. Situația se raportează comparând datele de anul trecut, din perioada similară. Atunci când vine vorba despre 2020, procentul ajunge la 71%.

Conform eJobs, cea mai mare rețea de recrutare online din România, 85% din respondenții la un sondaj de opinie au spus că, în 2022, se simt mult mai încrezători să-și schimbe locul de muncă.

Ce i-ar face pe români să-și schimbe locul de muncă

Conform informațiilor, se pare că locuitorii din țara noastră au prins curaj, astfel că și-ar schimba cu mai mare ușurință jobul, dacă ar avea ocazia. Situația se aplică inclusiv pentru cei care nu își caută activ de lucru, susținând că, în eventualitatea în care ar primi o ofertă mai bună, care să întrunească așteptările, ar lua-o fără să ezite.

Jobul ideal este o noțiune ce poate diferi, de la individ la individ. În timp ce unii și-ar schimba actualul loc de muncă pentru că își doresc bani mai mulți, la fel de importante par și alte avantaje, spre exemplu ca flexibilitatea sau chiar stabilitatea. „Reanimarea pieței muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj celor care aveau nemulțumiri legate de jobul curent. În acest moment, piața este clar în favoarea candidaților, ceea ce le oferă și legitimitate la negociere atunci când își schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile și industriile. În continuare factorul financiar primează: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe români să facă o schimbare de job. Poate și mai important însă e faptul că o mărire salarială e și prima care i-ar face să reconsidere o eventuală demisie”, a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs România.

Așadar, rămâne întrebarea: câte șanse au românii să-și îndeplinească visul? Răspunsul variază, firește, de la individ la individ, de vreme ce se pune problema studiilor, însă și a experienței în domeniu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele