09 mai 2022 | 21:23

Cum era să moară șeful Consiliului European în Ucraina. Realitatea războiului l-a lovit din plin pe oficialul european

ULTIMA ORĂ
Cum era să moară șeful Consiliului European în Ucraina. Realitatea războiului l-a lovit din plin pe oficialul european

Preşedintele Consiliului European a fost la un pas să își piardă viața, în timpul vizitei în sudul Ucrainei. Charles Michel a trebuit să se meargă într-un loc sigur din cauza unor tiruri cu rachetă, anunță un oficial al Uniunii Europene.

Charles Michel, pus în pericol. Șeful Consiliului European, obligat să se adopăstească din cauză războiului

Sursele au anunțat că în timpul unei întrevederi între șeful Consiliului European şi prim-ministrul Denis Şmigal.

„Participanţii au trebuit să întrerupă reuniunea pentru a se pune la adăpost pentru că regiunea Odesa a fost lovită din nou de rachete”, au declarat aceleași surse.

Charles Michel a transmis, într-un mesaj, pe Twitter, că a venit la Odesa pentru a celebra Ziua Europei.

„Nu sunteţi singuri. Uniunea Europeană este alături de voi„, a postat el pe Twitter, denunţând „agresiunea rusă” împotriva Ucrainei, lansată pe 24 februarie.

Președintele Consiliului European a dorit cu prilejul acestei vizite-surpriză, „impactul războiului rusesc asupra canalelor de aprovizionare mondiale”, în special în ceea ce priveşte cerealele, din care „numeroase tone” sunt „blocate în port din cauza blocadei ruse la Marea Neagră”.

Astăzi dimineață a avut loc la Moscova parada armatei ruse de Ziua Victoriei. Vladimir Putin a spus, luni, că, în ziua victoriei asupra nazismului, „luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga”.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, e de părere că liderul de la Kremlin nu are niciun plan ca războiul din Ucraina să ia sfârșit.

„Nu a existat niciun motiv pentru ca (Putin) să declare victoria sau să declare un război pe care îl duce deja de mai bine de două luni. Efortul de război din Ucraina nu a avut succes. Nu a reușit să meargă în Ucraina și să-i îngenuncheze în câteva zile și să-i facă să se predea”, a spus Thomas-Greenfield.

Peste 50 de state, printre care Marea Britanie, Germania, Turcia și SUA, au sprijinit o solicitare a oficialilor ucraineni și au cerut o reuniune extraordinară a Consiliului ONU pentru drepturile omului, pentru a putea analiza „deteriorarea situației drepturilor omului în Ucraina ca urmare a agresiunii ruse”.