08 mai 2022 | 06:10

S-a dat legea: ce se întâmplă cu aceste tipuri de polițe de asigurare

ACTUALITATE
S-a dat legea: ce se întâmplă cu aceste tipuri de polițe de asigurare

Executivul de la București tocmai a adoptat o ordonanță de urgență care prevede prelungirea termenului de valabilitate pentru anumite polițe de asigurare. Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, este vorba despre polițele de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanţii, emise de societăţi împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

Oficialul guvernamental a transmis că valabilitatea acestor tipuri de polițe se prelungește de la 90 la 150 de zile.

reguli-piata-rca

 

Ce prevede, mai exact, OUG adoptată la Palatul Victoria

Dan Cărbunaru a oferit vineri mai multe detalii despre noul act normativ care a primit undă verde de la guvernanți, afirmând următoarele:

„Guvernul a aprobat astăzi < n.r -vineri > ordonanţa de urgenţă privind modificarea articolului 262, alineatul 3 indice 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi pentru modificarea OUG nr. 19/2022 privind unele măsuri privind garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

Guvernul a decis prelungirea termenului de valabilitate a poliţelor de asigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment de la 90 la 150 de zile de la data pronunţării hotărârilor.

Sunt contracte de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanţii din Anexa nr. 1 a Legii 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Această măsură este necesară și se impune, pentru a păstra echilibrul pe piața asigurărilor, consideră inițiatorii acestui proiect. E nevoie de stabilitate, de predictibilitate și de garanții extinse, astfel încât falimentului unui asigurator cu o mare cotă de piață să nu bulverseze întreg sectorul.

Conform explicațiilor purtătorului de cuvând al Guvernului, prin această prelungire, antreprenorii vor putea beneficia de o perioadă de timp suplimentară de 60 de zile pentru a identifica şi constitui noi garanţii, astfel reducând riscul blocării unor proiecte majore de investiţii finanţate din fonduri europene.

Doar în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 contractele care ar fi putut fi afectate de această situaţie totalizează sume de peste 2,9 miliarde de euro.