06 mai 2022 | 08:35

Dacă dormi cu telefonul lângă pat, am vești proaste pentru tine: cum te afectează

ACTUALITATE
Dacă dormi cu telefonul lângă pat, am vești proaste pentru tine: cum te afectează

Auzim tot mai des că nu e bine să dormim cu telefonul lângă pat. Dar de ce?

În primul rând, nu e bine să dormi cu telefonul pe noptieră, deoarece este un obicei prost să dormi cu telefonul în aceeași cameră, conform cercetătorilor americani.

„Este ca o pantă alunecoasă. Din moment ce ai pus mâna pe telefon pentru a vedea cât este ceasul, ajungi să navighezi pe internet şi să rămâi treaz”, explică cercetătorii, potrivit NDTV. „Dacă te trezeşti în miezul nopţii şi-ţi verifici telefonul, inevitabil vei deveni frustrat sau îngrijorat de ceva ce ai văzut, corpul devenind astfel tensionat”, mai spun oamenii de ştiinţă.

De ce nu e bine să dormi cu telefonul lângă pat

Prezența smartphone-urilor în dormitoare a dus la nenumărate probleme ale somnului: „Oamenii între 20 şi 30 de ani au probleme cu insomnia, în principal din cauza telefonului”, spune David M. Claman, directorul Centrului de Tulburări ale Somnului din California.

Dacă totuși vrei să dormi cu telefonul în aceeași cameră, ar fi bine să îl setezi pe mod avion, întrucât telefoanele mobile emit radiații dăunătoare pentru corpul nostru, conform oamenilor de știință. Mai exact, lumina albastră inhibă producția de melatonină, hormonul care induce starea de somn, iar acest lucru tulbură ritmul cicardian normal al corpului.

Știm deja că verificarea telefonului înainte de culcare nu ne ajută să avem un somn bun, însă asta nu ne oprește. Totuși, corpul și creierul nostru duc o bătălie, fără să ne dăm seama.

Sciencealert a realizat un video prin care ne arată ce efecte are asupra creierului, și întregului nostru corp, folosirea dispozitivelor electronice, înainte de a adormi. Poate că după vizualizare, vei vrea să ții smartphone-urile mai departe de dormitor.

Problema pleacă de la faptul că ritmul circadian sau ritmul nictemeral ( un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale), care stabilește când corpul tău eliberează hormoni, este influențat de expunerea la lumină, spune psihiatrul Dan Siegel, de la Universitatea din California. Așadar, atunci când îți verifici telefonul pe timp de noapte, trimiți un flux de fotoni spre ochi, iar ei îi spun creierului să nu secrete melatonina (hormonul care te face să te simți obosit).