Kuleba numește țările UE care refuză un embargo asupra petrolului rusesc „complice la crimele de război”
Ţările din Uniunea Europeană care refuză să aprobe un embargo asupra petrolului rusesc vor fi „complice la crimele de război” din Ucraina, a spus, miercuri, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba. Oficialul de la Kiev a făcut această afirmație după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins propunerea Comisiei Europene privind interzicerea combustibilului Federației Ruse.
Dmitro Kuleba critică țările UE care refuză un embargo asupra petrolului rusesc
„Dacă o ţară din Europa continuă să se opună unui embargo asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive bune de a spune că această ţară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Dmitro Kuleba. „Dacă o ţară se opune unui embargo asupra petrolului rusesc, asta înseamnă un lucru: această ţară este alături de ruşi şi împărtăşeşte responsabilitatea pentru tot ce face Rusia în Ucraina”, a completat şeful diplomaţiei ucrainene.
Ungaria a respins propunerea Comisiei Europene
Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe din Ucraina a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins o propunere a Comisiei Europene de embargo asupra petrolului rusesc. Guvernul de la Budapesta a criticat absenţa „garanţiilor” pentru securitatea sa energetică.
„Nu este o chestiune de lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci pur şi simplu de realitate fizică, geografică şi de infrastructuri”, a precizat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto. „Pachetul de sancțiuni de la Bruxelles ar interzice transporturile de petrol din Rusia către Europa, cu un preaviz destul de scurt, în cazul Ungariei la sfârșitul anului viitor”, a mai spus Szijjarto, adăugând că țara sa nu poate sprijini măsurile în forma lor actuală.
Cum vrea Uniunea Europeană să-l pedepsească pe Putin
Uniunea Europeană vrea să înăsprească sancţiunile asupra Moscovei, interzicând progresiv importurile de petrol, pentru a-l face pe Vladimir Putin să plătească „un preţ ridicat” pentru războiul său împotriva Ucrainei, a anunţat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Propunerile blocului comunitar au fost salutate de Dmitro Kuleba, însă, oficialul ucrainean a contestat calendarul progresiv propus, respectiv renunţarea la livrările de ţiţei în termen de şase luni şi la produse rafinate până la sfârşitul lui 2022.
„Timpul jumătăţilor de sancţiune a trecut”, a punctat ministrul Afacerilor Externe, criticând o situaţie absurdă în care UE impune mai multe sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, plătind în continuare pentru gazul şi petrolul său.
Unele țări vor o perioadă de tranziție mai lungă
Ungaria, Slovacia, Cehia și Bulgaria sunt îngrijorate cu privire la embargoul asupra petrolului rusesc, potrivit discuțiilor care au avut loc între reprezentanții țărilor UE. Se dorește o perioadă de tranziție mai lungă pentru a opri importurile de petrol din Rusia, de cel puțin trei ani.