03 mai 2022 | 13:57

În sfârșit, o spune cineva „pe față”: adevărul e că nu scăpăm de scumpiri. Din contră

ACTUALITATE
În sfârșit, o spune cineva

În ultimele luni, românii și restul cetățenilor europeni se confruntă cu prețuri accelerate la toate alimentele sau bunurile și serviciile de larg consum. Multora dintre noi de-abia ne ajung banii pentru mâncare și facturi, de la o lună la alta, iar singura speranță este că vom scăpa curând de acest coșmar al prețurilor mari. Deși speranța moarte ultima, de data aceasta trebuie să renunțăm la ea.

Foarte puține voci au afirmat până acum faptul că inflația nu este trecătoare și că va trebui să ne obișnuim cu un cost exploziv al traiului de zi cu zi. O spune acum, ferm, ministrul economiei din Germania, Robert Habeck.

Semnalele pe care nu trebuie să le neglijăm

Oficialul vorbește despre faptul că Germania va trebui să se obișnuiască cu prețuri mari pe piața de energie, la facturi, iar acest mesaj ar trebui să-l îmbrățișăm și noi, deoarece piețele europene sunt interconectate, iar Germania este motorul economic al Europei. Dacă un stat atât de puternic nu poate face față inflației, în Europa de est avem toate șansele să înfruntăm cutremure economice chiar mai puternice decât atât!

„Vom continua să luăm în calcul preţuri mai mari”, a spus ministrul Habeck. Oficialul german a mai ținut să puncteze că statul nu poate absorbi toate creşterile de preţuri la energie, nici pentru companii, nici pentru consumatorii casnici,

„Acesta este adevărul amar şi dur (…) Însă acestea nu pot – nu pot cruţa pe nimeni de acest mesaj dur – împiedica preţurile să crească”, a mai precizat el.

Perspectivele economice pentru Germania nu arată deloc bine în plan inflaționist. Cele mai recente rapoarte indică o inflație anuală medie de peste 6% în 2022, pentru cea mai puternică economie de pe continent. Prin comparație, rata anuală a inflației în România a sărit deja de două puncte procentuale și e așteptată să depășească pragul de 11,2 în vară.

Nu în ultimul rând, analiștii economici susțin faptul că inflaţia din zona euro a atins un nivel record pentru a şasea lună consecutiv. Vorbim despre o rată a inflației uriașă, ce a atins pragul de 7,5% în aprilie în rândul celor 19 țări care folosesc moneda euro.