30 apr. 2022 | 13:58

Germania dă în judecată Italia la cea mai înaltă instanţă a ONU. Acuzații aduse Romei

ULTIMA ORĂ
Germania dă în judecată Italia la cea mai înaltă instanţă a ONU. Acuzații aduse Romei

Germania a intentat o plângere împotriva Italiei la Curtea Supremă a Națiunilor Unite (ONU), într-o dispută de lungă durată cu privire la despăgubirile celui de-Al Doilea Război Mondial. Roma este acuzată că le permite în continuare victimelor crimelor de război naziste să ceară despăgubiri de la statul german, deşi o sentinţă anterioară a stabilit că astfel de solicitări încalcă dreptul internaţional.

Germania, plângere împotriva Italiei

Acest caz se referă la o hotărâre anterioară dată de instanța ONU în 2012, în care a confirmat că Germania are imunitate legală la a mai plăti despăgubiri victimelor atrocităților naziste. Potrivit acestei decizii, Curtea Supremă a Italiei a încălcat suveranitatea Germaniei în 2008, considerând că un civil italian avea dreptul la despăgubiri pentru deportarea sa în Germania în 1944, pentru a lucra ca muncitor sclav.

Germania a înaintat o plângere împotriva Italiei la cea mai înaltă instanţă a ONU, deoarece guvernul de la Roma le permite în continuare victimelor crimelor de război naziste să ceară despăgubiri de la statul german. cu toate că astfel de solicitări încalcă dreptul internaţional.

Roma a fost dată în judecată de Berlin

Sesizarea a fost depusă de Germania la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), fiind publicată, vineri seară, pe site-ul instanţei. Italia este acuzată că permite în continuare depunerea de solicitări de compensaţii în instanţele interne, în ciuda unei decizii din 2012 a CIJ, conform căreia acest lucru încalcă dreptul Berlinului la imunitate garantat de dreptul internaţional.

Dispută privind despăgubirile celui de-Al Doilea Război Mondial

Guvernul de la Berlin afirmă că, de la decizia de acum 10 ani, au existat peste 25 de noi solicitări depuse în Italia împotriva statului german pentru despăgubiri rezultate în urma crimelor de război naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În multe dintre aceste procese, tribunalele au solicitat ca Germania să plătească despăgubiri.

Autoritățile germane susțin că au deschis procesul acum la CIJ deoarece o instanţă italiană a transmis că va decide până la 25 mai dacă va dispune vânzarea unor clădiri, dintre care unele găzduiesc instituţii culturale, arheologice, istorice şi educaţionale germane. Berlinul a luat atitudine, cerând instanţei să ia măsuri provizorii pentru a garanta că Italia nu scoate la licitaţie publică proprietăţi atât timp cât procesul mai amplu în privinţa solicitărilor de compensaţii este în derulare. Deocamdată, nu a fost stabilită data pentru audierea privind măsurile provizorii, dar se aşteaptă ca ea să fie în viitorul apropiat.

Cele două țări nu se înțeleg din 2008

De regulă, durează mulți ani până când CIJ emite o decizie finală în cazurile pe care le judecă. Disputa privind compensaţiile legate de cel de-Al Doilea Război Mondial a început în 2008, când cea mai înaltă instanţă din Italia a decis că Germania ar trebui să plătească aproape un milion de euro familiilor a nouă persoane care s-au numărat printre cele 203 persoane ucise de armata germană la Civitella (Toscana), în 1944.

În apărarea sa, Germania susţine că a oferit deja despăgubiri pentru nedreptăţile comise în război, plătind miliarde de euro de la finalul conflictului încheiat cu înfrângerea regimului nazist în 1945.