29 apr. 2022 | 16:43

Încă doi copii din România sunt suspecți de hepatita cu origini necunoscute

ULTIMA ORĂ
Încă doi copii din România sunt suspecți de hepatita cu origini necunoscute

Escaladează cazurile de hepatită care apar la noi în țară. Vineri au fost semnalate situațiile altor doi minori care sunt suspecți cu virusul necunoscut.

Se înmulțesc cazurile de hepatită necunoscută în România. Autoritățile au mai depistat două cazuri noi

Este vorba despre o fată de zece ani și un adolescent de 16 ani, ambii din Sibiu. Anunțul a fost făcut de DSP Sibiu care spune că cei doi sunt suspecți de hepatita care a apărut în mai multe state europene.

”DSP Sibiu a raportat două cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Primul în data de 19 aprilie, un băiat de 16 ani, inițial internat la Spitalul Municipal Mediaș, ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, cu suspiciunea de hepatită acută.

Markerii virali pentru hepatită virală A, B, C și E au fost negativi ca și probele pentru determinarea anticorpilor anti Leptospiră. Copilul este în continuare internat, investigat și supravegheat, cu o evoluție staționară, fără elemente de agravare.

Cel de-al doilea caz a fost raportat în data de 26 Aprilie, o fetiță de 10 ani, cu markeri de asemenea negativo pentru hepatită virală A, B și C iar pentru hepatita virală E probele sunt încă în lucru”, a declarat Simona Berariu, purtător de cuvânt al DSP Sibiu.

Specialiștii din Sănătate din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite, au început o investigație complexă în ceea ce privește noul virus de hepatită necunoscută, care a afectat mai mulți copii. Până la finalul acestei săptămâni, noua formă de hepatită a fost raportată la aproape 200 de copii ce au vârste cuprinse între o lună și 16 ani. Au fost afectați minori din peste 14 țări, anunță reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

Cele mai multe cazuri au fost semnalate în Marea Britania, Spania, Statele Unite și Israel. Raportări au fost și în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, Belgia, România, Canada și Japonia.

Medicul specialist în boli infecțioase, Gabriel Gurguta, atrage atenția asupra părinților care trebuie să fie atenți la starea de sănătate a copiilor și la cel mai mic semnal să meargă la spital.

„În esență, fiind în plin proces de achiziție a informațiilor, cele mai eficiente mijloace de prevenție rămân respectarea normelor de igienă, prepararea corespunzătoare a alimentelor, consumul de apă din sursă sigură, identificare precoce a cazurilor și solicitarea asistenței medicale imediat ce apar simptome suspecte”, a declarat medicul.