Situație dificilă în Beijing. Se prevede un lockdown sever, din cauza covid-19
Autoritățile chineze iau în considerare impunerea unui lockdown sever în Beijing, deoarece cazurile confirmate de Covid-19 în capitala țării au depășit 100. Însă, după o lună de izolare mult criticată în Shanghai, o astfel de opțiune ar putea avea un cost economic și politic foarte mare.
Beijing ar putea intra în carantină totală
Capitala Chinei, Beijing, se îndreaptă către o carantină strictă, după modelul Shanghai. Oficialii chinezi au dispus testarea repetată a celor 22 de milioane de locuitori, anularea nunților și a spectacolelor, precum și închiderea sălilor de sport. Deja tot mai multe cartiere sunt izolate cu garduri, iar oamenii nu mai au voie să iasă din perimetrul stabilit. Această situație este creată de cele 113 cazuri pozitive raportate de autoritățile orașului.
China se confruntă cu o explozie epidemică, în ciuda strategiei zero Covid-19 a guvernului, ce presupune carantinare şi testare în masă. Oraşul cel mai afectat de Omicron este Shanghai, care a anunţat 52 de decese şi aproape 17.000 de noi îmbolnăviri, în ultimele 24 de ore.
Cazurile de coronavirus s-au înmulțit
Cel puțin 113 persoane au fost infectate cu Covid-19 în capitala Chinei, au anunțat, miercuri, experții din domeniul sănătății, iar presiunea asupra autorităților locale pentru a limita infecția este în creștere. La aproximativ 1.300 de kilometri distanță, în cel mai mare oraș al Chinei, Shanghai, a fost impus deja un blocaj strict, în încercarea de a opri răspândirea variantei extrem de contagioase Omicron.
Dar situația Beijingului ar putea fi mai sumbră, deoarece cele mai recente date din capitala chineză nu includ cazurile detectate în timpul valului de teste lansat duminică. Autoritățile au decis, de fapt, că cei 21 de milioane de locuitori ai Beijingului trebuie să fie supuși la trei teste în cinci zile.
Autoritățile nu vor să repete greșelile Shanghaiului
Guvernul local vrea să evite repetarea greșelilor de la Shanghai cu orice preț. Testele au început acolo abia după ce contaminările au depășit 1.000 de cazuri, prea târziu pentru a limita epidemia fără a recurge la o carantină severă. Măsurile drastice încă în vigoare au dus la valuri de furie în China comunistă, condusă de un regim care are foarte puțină toleranță față de disidența politică.
Beijingul insistă că nu va fi impusă nicio izolare în stil Shanghai, dar admite că „situația epidemică este complexă și gravă”, a declarat, marți, Tian Wei, purtătorul de cuvânt al guvernului local.
Străzile din capitala Chinei sunt aproape pustii
Cu toate acestea, unele restricții sunt deja puse în aplicare, cum este districtul Chaoyang, unde au fost înregistrate majoritatea infecțiilor din capitală. Unul dintre cele mai populare și importante cartiere ale sale, Chaoyang găzduiește cele mai multe ambasade străine, precum și magazine occidentale de lux, restaurante și baruri șic.
Acum, este o zonă neobișnuit de liniștită. Mai multe clădiri au fost închise, iar străzile sunt aproape pustii, a raportat South China Morning Post. Difuzoarele din interiorul supermarketurilor au transmis mesaje care asigură populația că tarabele sunt bine aprovizionate și că nu vor fi lipsuri în stil Shanghai, accentuând atmosfera neobișnuită din zonă, scrie New York Times.