Guvernul pune tunurile pe prețurile mari: pe cine ia Executivul în vizor
Executivul de la București pregătește un act normativ care să combată creșterile artificiale de preț în anumite situații speciale. Este vorba despre momente precum decretarea stării de alertă sau de urgență.
Autoritățile vor declara ca fiind concurență neloială ”… practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri de pe piața internă în scopul creării unui deficit pe piață și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial în perioadele în care sunt identificate situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, pentru listele de produse identificate ca fiind în situație de risc speculativ prin act normativ. Autoritățile abilitate vor stabili, prin instrucțiuni, procedura rapidă pentru instrumentarea contravenției ”, potrivit documentului citat.
Apar și amenzi
Noile măsuri sunt lansate și cu sancțiuni ce vor fi aplicate, pentru ca autoritățile să se asigure că actorii implicați respectă noile prevederi legale.
Astfel, potrivit unei analize Profit.ro, „propunerea de sancționare pentru această contravenție este amendă de la 0,1% la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării, dar nu mai puțin de 10 000 lei pentru contravențiile săvârșite de întreprinderi.
Președintelui Federației Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a vorbit despre situațiile în care există o creștere artificială de preț la raft.
„Creșteri de prețuri există pe piață de o săptămâna – două și cu cât există mai multe știri despre creșteri, cu cât sunt avansate cât mai multe prețuri fanteziste, cu atât vor crește mai mult. De la început și până acum au fost zeci de zvonuri cu scumpiri de 30 – 40%. Eu am spus că nu e așa și a fost de maximum 10 – 15%. S-au avansat prețuri pentru carcasa de miel de 4.000-4.500 de lei.
A fost o tatonare a pieței, cu ajutorul presei, consumatorul a fost pregătit pentru prețuri uriașe și aceste prețuri au venit pe piață. După sărbători, o parte dintre prețuri vor cădea, pentru că este foarte slabă cumpărarea. Se face o presiune uriașă din partea procesatorilor din piață europeană de a intră pe piață românească pentru că și la ei piață este foarte slabă.
O să ajungem mai scumpi decât ei și ne vor lua piață. Față de o creștere prognozată corect, o medie de 10%, s-a sărit calul în disperare, vânzările cad, se vor întoarce la prețurile vechi dar cu economia prăbușită”, a spus Sorin Minea pentru Agerpres.