27 apr. 2022 | 11:54

Reacția Bulgariei, după decizia Gazprom: „Gazul e folosit ca o armă politică”

ULTIMA ORĂ
Reacția Bulgariei, după decizia Gazprom: „Gazul e folosit ca o armă politică”

Gazprom din Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, fiind primele suspendări dure de când Vladimir Putin a insistat ca țările „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Atât Polonia, cât și Bulgaria au declarat că grupul rus a încălcat actualul contract. Gigantul energetic a explicat că nu a mai primit plăți de la 1 aprilie din partea celor două țări europene și că de miercuri, 27 aprilie, suspendă livrările. Ministrul bulgar al Energiei este revoltat de această decizie.

Gazprom din Rusia oprește livrările de gaz către Polonia și Bulgaria

Compania rusească Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia din cauza lipsei de plată a combustibilului în ruble. Acest lucru marchează cea mai dură reacție a Rusiei de până acum la sancțiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina.

„Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza absenței plăților în ruble”, a precizat Gazprom într-un comunicat. „Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble, folosind noile detalii de plăți, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, au completat reprezentanții companiei rusești.

Bulgaria tună și fulgeră

Bulgaria se apără, spunând că a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie și că oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, potrivit ministrului Energiei, Alexander Nikolov. Țara anunță că va urmări poziţia Comisiei Europene, care cere statelor membre să nu plătească în ruble pentru gazele ruseşti, aşa cum a cerut preşedintele Vladimir Putin.

„Deoarece sunt analizate toate obligaţiile legale şi comerciale, este clar că, în acest moment, gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică şi economică în actualul război”, este de părere ministrul Energiei.

Guvernul de la Sofia este puternic dependent de gazele Rusiei. Uniunea Europeană are ca principal obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusești cu două treimi până la finalul anului şi la zero până la finalul lui 2027, a transmis comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Polonia avertizează asupra „șantajului”

Marți, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Varșovia a primit o notificare de la Gazprom cu privire la planurile de a opri transporturile de gaze. Premierul a făcut anunțul la Berlin, în urma unei întâlniri cu Olaf Scholz.

„Am primit amenințări de la Gazprom că va opri livrările de gaz”, a spus Morawiecki.

Potrivit acestuia, Rusia ar putea încerca să „șantajeze” Polonia, dar a remarcat că țara lui s-a pregătit prin diversificarea surselor de energie. Morawiecki a mărturisit că depozitele de gaze sunt pline în proporție de 76%.

Putin se răzbună pe țările „neprietenoase”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care acesta le-a calificat „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă prin care să-și deschidă un cont la Gazprombank, pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.