21 apr. 2022 | 13:25

Se întâmplă la pompă: cum te afectează prețul petrolului înainte de Paști

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă: cum te afectează prețul petrolului înainte de Paști

Prețul petrolului afectează toate segmentele economiei mondiale.

Prețurile petrolului au crescut din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare, deoarece Uniunea Europeană analizează o potențială interdicție a importurilor de petrol din Rusia, la câteva zile după ce scăderea livrărilor din Libia a zguduit piața.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 1,11 USD, sau 1%, la 107,91 USD pe baril. Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au câștigat 87 de cenți, sau 0,9%, până la 103,06 barilul.

Analiştii au spus că este posibil ca volatilitatea pieţei să revină în curând, deoarece UE încă dezbate o posibilă interdicţie a petrolului rusesc pentru invadarea Ucrainei, pe care Moscova o numeşte „operaţie militară specială”.

Libia, membră a OPEC, a declarat că țara pierde peste 550.000 de barili pe zi din producția de petrol din cauza blocajelor de la principalele câmpuri și terminale de export.

Piața petrolului rămâne strânsă, cu Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, împreună numiți OPEC+, care se străduiesc să-și atingă obiectivele de producție și cu stocurile de țiței din SUA s-au redus brusc în săptămâna încheiată pe 15 aprilie.

Analiștii nu sunt optimiști

„Capacitatea globală de aprovizionare cu petrol rămâne limitată”, a spus UBS într-o notă.

„Cu doar două țări din alianța OPEC+ deținând o capacitate neutilizată semnificativă, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, grupul ține la o abordare prudentă în eliminarea reducerilor de producție legate de pandemie”.

Perspectivele cererii din China continuă să cântărească pe piață, deoarece cel mai mare importator de petrol din lume atenuează încet restricțiile stricte legate de COVID-19, care au afectat activitatea de producție și lanțurile globale de aprovizionare.

Între timp, terminalul de la Marea Neagră al Consorțiului Caspian Pipeline ar putea reveni la capacitate maximă săptămâna aceasta, a declarat ministrul kazah al Energiei, Bolat Akchulakov.

„Reluarea livrărilor de țiței CPC va fi oarecum compensată de întreruperile continue în Libia și de probabilitatea ca mai mult țiței rusesc să fie blocați de pe piață în fața unei interdicții UE”, a declarat Vandana Hari, fondatorul furnizorului de analize a pieței petroliere Vanda Insights.