19 apr. 2022 | 12:25

Vești bune pentru românii de la OMV Petrom: ce se întâmplă cu operațiunea din Marea Neagră

ACTUALITATE
Vești bune pentru românii de la OMV Petrom: ce se întâmplă cu operațiunea din Marea Neagră

OMV Petrom și TotalEnergies așteptau această notificare în legătură cu operațiunea în Marea Neagră.

Ministerul Energiei din Bulgaria a declarat că a prelungit cu doi ani autorizația de explorare a petrolului și gazelor naturale pentru blocul offshore 1-21 Han Asparuh din Marea Neagră, acordată anterior unităților majorului energetic francez TotalEnergies și grupului românesc de petrol și gaze OMV Petrom.

Prelungirea licențelor a fost acordată la cererea celor două companii.

Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria plănuiesc să facă investiții totale de aproximativ 1,46 milioane de euro în următoarea perioadă de explorare, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Din această sumă, Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria vor cheltui 900.000 de euro pentru lucrări geologice și geofizice, 335.000 de euro pentru măsuri de protecție a sănătății, siguranței și mediului, precum și 200.000 de euro pentru formarea personalului local.

Un proiect important

Avizul a fost prelungit la solicitarea celor două firme, care au informat despre descoperirea unei zone promițătoare în bloc care permite testarea suplimentară pentru potențiale zăcăminte.

Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria, care a fost achiziționată în 2020 de OMV Petrom, au primit deja încă o prelungire cu doi ani până la 15 mai 2022.

Proiectul este deosebit de important din punctul de vedere al securității energetice a Bulgariei, a spus ministrul energiei.

Blocul 1-21 Han Asparuh este situat în ape adânci în sectorul bulgar al părții de vest a Mării Negre. Se întinde pe o suprafață de 14.220 km pătrați, cu adâncimi de apă de până la 2.200 m.

Contractul de explorare offshore a fost atribuit pentru prima dată în 2012 și până acum a fost prelungit cu două perioade de doi ani. TotalEnergies a anunțat descoperirea de petrol în bloc în 2016.

În 2020, Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria și-au ridicat proprietatea asupra blocului la 57,14%, respectiv 42,86%, după ce al treilea membru al consorțiului inițial, Repsol Bulgaria, și-a distribuit cota de 30%.