Armele folosite la atacul din gara Kramatork, interzise de legea internațională
O investigație a BBC a găsit dovezi clare că o bombă cu dispersie, interzisă de multe țări în temeiul dreptului internațional, a fost folosită într-un atac asupra gării Kramatorsk din Ucraina. Aceste arme oferă o încărcătură utilă de bombe care se răspândesc și explodează pe o zonă largă.
Descoperire uluitoare cu privire la armele folosite la atacul din gara Kramatork
Peste 50 de persoane au murit când racheta a lovit stația, care era aglomerată de oameni care încercau să părăsească estul țării, pe 9 aprilie și peste 120 de țări au convenit asupra unui tratat care interzice utilizarea acestor arme, dar nu Rusia sau Ucraina.
Jurnaliştii BBC care au vizitat postul după atac au găsit modele clare la sol în concordanţă cu utilizarea unui focos cu muniţii cu dispersie. Exploziile multiple rezultate împrăștie în mod obișnuit fragmente în jurul locului impactului principal al rachetei, lăsând adâncituri semnificatoare unde fiecare efectuează un impact.
O clădire din apropierea stației a arătat, de asemenea, un astfel de model de împrăștiere de-a lungul lateral, lângă o gaură mai mare creată în perete.
Martorii au spus reporterilor Washington Post, care au fost la fața locului la scurt timp după grevă, că au auzit „o explozie inițială urmată de patru până la cinci explozii”. Acest model sonor este în concordanță cu cel al unei bombe cu dispersie.
Rămășițele unei rachete Tochka-U din epoca sovietică au fost găsite în urma atacului. Este o rachetă balistică cu un singur focos cu rază scurtă de acțiune, care poate fi echipată cu un focos cluster care poartă 50 de bombe, care pot detona la impact.
Există dovezi că Rusia a dislocat anterior aceste rachete în conflictul actual, deși Ucraina are și această armă în arsenalul său. Rusia a negat anterior folosirea acestuia în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina, dar aceste afirmații sunt contestate.
Ce spun experții militari
„Marca de impact este destul de consistentă cu o submuniție precum 9N24, o muniție cu dispersie din era sovietică care poate fi transportată de racheta Tochka”, Sidharth Kaushal, expert în rachete la Institutul Regal al Serviciilor Unite.
El a arătat spre craterul central destul de puțin adânc și semnele de fragmentare radiantă care par să fie într-o singură direcție, ceea ce este în concordanță cu submunițiile de acea formă.
„Acest lucru este foarte în concordanță cu punctul de impact al unei submuniții de fragmentare, așa că a fost folosită o bombă cu dispersie”.
BBC a încercat să identifice locul de lansare a rachetei, folosind videoclipuri și imagini de pe rețelele de socializare, dar până acum nu a reușit să facă acest lucru. Folosirea acestor arme a atras critici pe scară largă din partea grupurilor pentru drepturile omului din cauza daunelor pe care le provoacă și a prejudiciului specific pe care le provoacă civililor din zonele de conflict.
Aceste arme pot elibera până la 50 de bombe pe o rază de până la 400 m, cu potențialul de a duce la pierderi mari de civili în zonele puternic populate. Există, de asemenea, riscul pe care îl prezintă atunci când unele dintre submuniții nu detonează, ceea ce este obișnuit cu vechile rachete sovietice care sunt învechite de zeci de ani, așa cum este Tochka.
Convenția din 2008 privind munițiile cu dispersie interzice utilizarea acestor arme, dar Rusia și Ucraina nu sunt semnatare ale tratatului.
La începutul conflictului, au existat acuzații că forțele ruse au folosit muniții cu dispersie în zona Harhiv, ceea ce a determinat Curtea Penală Internațională (CPI) să anunțe că deschide o anchetă.