Anunțurile de angajare nu vor mai fi ca înainte: de ce vor include salariul inițial, perspectivele de mărire
În conformitate cu o directivă a Parlamentului European care urmează să fie transpusă în legislația locală din România, anunțurile de angajare din țara noastră vor veni la pachet cu o modificare importantă. Acestea vor include salariul inițial și, eventual, perspectivele de mărire.
Înainte de a participa efectiv la un interviu, orice potențial angajat trebuie să știe salariul. Indiferent dacă va fi inclus în anunțul de angajare sau va fi dezvăluit în alt format, important este că înaintea testării efective a potențialului angajat, acesta să știe pentru ce sumă ”trage”. Deși modificarea pare una banală, iar mulți angajatori erau deja transparenți pe marginea acestui subiect, explicația din spate este una un pic mai complexă, iar beneficiile, mai semnificative.
Parlamentul European și anunțurile de angajare
Conform directivei Parlamentului European, această inițiativă legată de transparența salarială are legătură cu eliminarea discriminării salariale dintre femei și bărbați, foarte prevalentă în aproape toate țările de pe mapamond.
În momentul în care directiva europeană va fi transpusă și în legislația din România, în mod obligatoriu, va duce la forțarea angajatorilor de a prezenta și informa lucrătorii despre criteriile de remunerație dintre sexe sau față de alți lucrători cu aceleași responsabilități, aflați în aceeași unitate de lucru. Mai mult decât atât, se va cunoaște de la început salariul sau intervalul inițial al acestuia pentru postul vacant, cu mențiunea că trebuie stabilit pe baza unor criterii obiective și neutre din punctul de vedere al genului.
Un alt aspect important ține de faptul că niciun angajator nu va putea solicita, verbal sau în scris, în persoană sau printr-un reprezentant, informații despre istoricul salarial al candidaților.
„Scopul acestei dispoziții este de a se asigura faptul că lucrătorii dispun de informațiile necesare pentru a purta negocieri echilibrate și echitabile cu privire la salariile lor atunci când intră într-un raport de muncă. De asemenea, s-ar asigura neperpetuarea în timp a discriminării și a prejudecăților salariale existente, în special atunci când lucrătorii își schimbă locul de muncă. Acest lucru nu limitează puterea angajatorului, a lucrătorului sau a partenerilor sociali de a negocia un salariu în afara intervalului indicat. Prin această măsură de transparență s-ar aborda și discriminarea intersecțională, în cazul căreia stabilirea netransparentă a remunerațiilor permite practici discriminatorii din mai multe motive de discriminare”, se indică în expunerea de motive a proiectului de directivă, conform avocatnet.ro.