07 apr. 2022 | 14:58

Numai bolnav să nu fii în România: UE ne bate obrazul pentru ce pățesc românii care au nevoie de medicamente

ACTUALITATE
Numai bolnav să nu fii în România: UE ne bate obrazul pentru ce pățesc românii care au nevoie de medicamente

De fiecare dacă când apare pe piața farmaceutică un medicament nou, util bolnavilor, este vital ca acesta să ajungă într-un timp cât mai scurt la pacient, pentru a-i crește acestuia șansele de vindecare sau, cel puțin, de ameliorare a patologiei de care suferă. Din păcate, în România lucrurile se mișcă cu viteza melcului, din acest punct de vedere.

O analiză recent realizată de Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA) pune România într-o lumină cât se poate de nefavorabilă, scoțând la iveală timpul mare pe care pacienții noștri trebuie să-l aștepte, pentru a intra în posesia medicamentelor noi.

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană

Ne poziționăm atât de rău la acest capitol, încât suntem pe ultimul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte timpul de aşteptare a pacienţilor pentru a avea acces la medicamente de ultimă generaţie.

Ca să ne dăm seama cât de gravă este situația la noi, să analizăm niște cifre furnizate de EFPIA. Astfel, aflăm că timpul mediu până la rambursare pentru tratamente inovatoare în ţările UE şi din Spaţiul Economic European (SEE) continuă să fie de aproximativ 511 zile. Ca referință pentru un caz concret, pacienții nemți așteaptă, în medie, numai 133 de zile. În schimb, la noi, se așteaptă chiar și peste 899 de zile, astfel că suntem pe ultimul loc în UE.

„Pentru pacienţi şi pentru sistemele de sănătate situaţia este de nesuportat. După ani de cercetare şi dezvoltare în domenii cu nevoi neacoperite, companiile dezvoltatoare doresc ca medicamentele să ajungă la pacienţi cât mai repede posibil. Credem că este timpul pentru schimbare”, a declarat directorul general al EFPIA, Nathalie Moll.

Mai există și alte probleme. De exemplu, la noi în țară, din 160 de medicamente inovatoare aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului în perioada 2017-2020, doar 38 (1 din 4) au fost introduse pe lista celor compensate şi gratuite până la 1 ianuarie 2022. Dacă facem din nou o comparație cu Germania, aflăm că la ei autoritățile au introdus nu mai puțin de147 de medicamente la compensare.