Testul de sânge care prezice exact dacă vei face infarct. Descoperirea fabuloasă în medicină

Testul de sânge care prezice exact dacă vei face infarct. Descoperirea fabuloasă în medicină

Oamenii de știință au dezvoltat testul de sânge care poate prezice în următorii patru ani dacă cineva prezintă un risc crescut de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral, o insuficiență cardiacă sau să moară din cauza uneia dintre aceste afecțiuni.

Testul, care se bazează pe măsurători ale proteinelor din sânge, are aproximativ de două ori acuratețea scorurilor de risc existente. Ar putea permite medicilor să determine dacă medicamentele existente ale pacienților funcționează sau dacă au nevoie de medicamente suplimentare pentru a-și reduce riscul.

„Cred că aceasta este noua frontieră a medicinei personalizate, pentru a putea răspunde la întrebarea, această persoană are nevoie de tratament îmbunătățit? Și când ai tratat pe cineva, chiar a funcționat?” a spus Dr. Stephen Williams de la SomaLogic din Boulder, Colorado, care a condus cercetarea.

De asemenea, ar putea fi folosit pentru a grăbi dezvoltarea de noi medicamente cardiovasculare, oferind un mijloc mai rapid de a evalua dacă acei candidați la medicamente, funcționează în timpul studiilor clinice.

Testul este deja folosit în patru sisteme de sănătate din SUA și Williams speră că ar putea fi introdus în Marea Britanie în viitorul apropiat. În timp ce testele genetice pot oferi o idee despre riscul cuiva de a avea anumite boli, analiza proteinelor poate oferi o imagine mai precisă a ceea ce fac organele, țesuturile și celulele cuiva la un moment dat.

Williams și colegii săi au folosit machine learning pentru a analiza 5.000 de proteine ​​din probele de plasmă sanguină de la 22.849 de persoane și pentru a identifica o semnătură a 27 de proteine ​​care ar putea prezice probabilitatea de patru ani de atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau deces.

Testul de sânge care indică riscurile unei boli cardiovasculare

Când a fost validat la 11.609 de persoane, ei au descoperit că modelul lor a fost de aproximativ două ori mai bun decât scorurile de risc existente, care utilizează vârsta, sexul, rasa, istoricul medical, colesterolul și tensiunea arterială ale unei persoane pentru a evalua probabilitatea de a avea un eveniment cardiovascular. Rezultatele au fost publicate în Science Translational Medicine.

Este important că testul poate evalua cu exactitate riscul la persoanele care au avut anterior un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau care au suferit boli suplimentare și iau medicamente pentru a-și reduce riscul, care este locul în care scorurile existente de predicție a riscului tind să scadă.

Testul SomaLogic utilizează măsurători ale proteinelor pentru a clasifica oamenii de la risc ridicat la risc scăzut, precum și pentru a oferi un procent de probabilitate ca aceștia să sufere un eveniment cardiovascular în următorii patru ani.

Wiliams a spus că testul ar putea fi folosit în cele din urmă ca un punct final surogat în studiile clinice pentru a evalua cât de bine funcționează terapiile experimentale, mai degrabă decât să aștepte luni sau ani pentru ca sănătatea pacienților să se îmbunătățească sau să se deterioreze, ceea ce a încetinit rata dezvoltării medicamentelor.

Profesorul Manuel Mayr, profesor de proteomică cardiovasculară a Fundației Britanice pentru Inimă la King’s College din Londra, a declarat:

„Proteinele sunt elementele de bază ale corpului nostru. Acest studiu oferă măsurători pentru un sfert din toate proteinele care sunt codificate de genele noastre, ceea ce a devenit posibil datorită noilor tehnologii emergente care permit măsurarea a mii de proteine ​​și oferă noi oportunități de a evalua riscul la pacienți”.

În timp ce acest studiu descoperă noi asocieri între proteinele din sânge și deces din toate cauzele, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua impactul clinic potențial al utilizării acestor 27 de proteine, în comparație cu instrumentele actuale de predicție a riscului pentru boli cardiovasculare.