Scad facturile la energie pentru români: cum funcționează ajutorul de la Bruxelles
România se numără printre țările din Europa cu un grad sporit de dependență de Rusia, atât din prisma fluxului de gaze naturale, cât și a carburanților, respectiv a combustibililor fosili. Autoritățile de la Bruxelles speră să remedieze această dependență.
În contextul războiului din Ucraina, situația financiară a europenilor s-a complicat semnificativ. Facturile la energie au crescut nu doar în România, dar în fiecare colț al Europei occidentale. Mai mult decât atât, variațiile din livrările de carburant dinspre Rusia au dus la o explozie a prețului la motorină. Una peste alta, depindem de combustibilii fosili din Rusia, iar Comisia Europeană începe să întindă o mână de ajutor atât țării noastre, cât și celorlalte teritorii grav afectate de scumpirile la energie.
Ajutorul de la Bruxelles vine, dar nu sub formă de bani
România și alte 16 țări din cadrul Uniunii Europene se confruntă cu probleme financiare și de aprovizionare din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. Dificultățile au apărut în ultima lună din cauza dependenței multor țări europene de petrolul rusesc, dar și a altor combustibili fosili importați din țara lui Putin.
În acest context, Comisia Europeană va oferi suport tehnic pentru a facilita ruperea de Rusia următoarelor țări: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Italia, Cipru, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Finlanda. Ca referință, toate teritoriile menționate au solicitat acest ajutor și-l vor primi, în speranța că obținerea independenței de combustibili fosili rusești va fi obținută în viitorul cât mai apropiat. Acest efort se va face prin intermediul programului REPowerEU, dedicat energiei mai accesibile, sigure și durabile.
„Pe lângă criza umanitară din Ucraina, statele membre se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Instrumentul de asistență tehnică va oferi un sprijin orientat, personalizat și oportun pentru fiecare dintre nevoile în schimbare rapidă ale acestor state membre”, arată Comisarul UE pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
În final, expertiza tehnică pusă la dispoziție de Bruxelles va ajuta fiecare țară în parte să identifice cele mai bune reforme politice și investiții în domenii precum diversificarea aprovizionării cu energie, creșterea eficienței energetice și, nu în ultimul rând, accelerarea tranziție către energia regenerabilă.