04 apr. 2022 | 15:50

Cum fac românii de rând afaceri bănoase cu statul: ce sunt titlurile de stat și cum te pot ajuta să-ți înmulțești banii

ACTUALITATE
Cum fac românii de rând afaceri bănoase cu statul: ce sunt titlurile de stat și cum te pot ajuta să-ți înmulțești banii

În această perioadă marcată de inflație și, implicit, de devalorizarea banilor și scăderea puterii de cumpărare, tot mai mulți români caută soluții pentru a-și proteja capitalul și, desigur, pentru a face și profit. Titlurile de stat ar putea fi soluția, iată de ce:

Pentru început, persoanele nefamiliarizate cu termenii economici, trebuie să titlurile de stat pot fi înțelese foarte ușor, dacă ținem cont de faptul că vorbim despre un fel de depozite bancare. Un aspect relevant este că ele sunt Ministerul Finanțelor, ceea ce înseamnă riscuri minime pentru investitori. Diferența față de un depozit bancar constituit la termen, pe trei ani, de exemplu, cu titlurile de stat te bucuri de flexibilitate, având acces la capitalul tău și putând să-l vinzi pe tot sau doar o parte din el.

De asemenea, românii trebuie să știe că programul Fidelis, dedicat exclusiv persoanelor fizice, prin care acestea pot să investească în titluri de stat, oferă posibilitatea investirii în titluri de stat denominate în Lei și Euro, cu cupon fix, plătibil anual, iar suma investită se rambursează la scadență, după 1 și 3 ani pentru emisiunile în Lei și după 1 și 2 ani pentru emisiunile în Euro.

Sunt mulțumiți românii de aceste investiții?

Din cifrele oficiale, putem deduce faptul că titlurile de stat continuă să fie atractive pentru români, ceea ce înseamnă că le oferă satisfacții financiare, fiindcă, în caz contrar, nu am avea atât de mulți investitori.

Ultimele date analizate de profit.ro arată că „aproximativ 14.500 de ordine au fost introduse în sistemul pieței pentru licitația de obligațiuni guvernamentale în programul Fidelis, cu cele mai bune dobânzi din ultimii ani.

Investitorii au realizat plasamente în echivalent 397,95 milioane euro pentru cele 4 emisiuni scoase la licitație de Ministerul Finanțelor Publice, valoarea agregată a acestora depășind cu 82,20% totalul investițiilor în echivalent 218,41 milioane euro de la oferta similară din decembrie 2021, ceea ce este remarcabil chiar dacă luăm în calcul faptul că atunci au fost puse în vânzare doar 3 emisiuni”.