FOTO Imagine incredibilă, cea mai apropiată de Soare de până acum: cu cât mărești mai mult, cu atât ești mai uimit
Agenția Spațială Europeană a lansat o imagine extraordinară obținută de Solar Orbiter, o navă spațială sofisticată concepută pentru a observa Soarele. Iată o imagine incredibilă, cea mai apropiată de Soare.
Poți vedea o versiune micșorată mai jos, dar pentru a aprecia cu adevărat măreția absolută a imaginii, merită să dai click aici pentru versiunea cu rezoluție completă. Acea pată minusculă din colțul din dreapta sus? Da, acela este Pământul.
#ICYMI Zoom in and explore the incredible detail of our home star, courtesy of #SolarOrbiter @EuiTelescope 🤩 https://t.co/2vOYZ7aw92 #WeAreAllSolarOrbiters #ExploreFarther pic.twitter.com/MpDFZW2PJD
— ESA’s Solar Orbiter (@ESASolarOrbiter) March 27, 2022
Rezultatul final a fost combinat din 25 de fotografii separate, a explicat ESA, realizate de instrumentul Extreme Ultraviolet Imager al Solar Orbiter, în timp ce nava spațială a trecut direct între Pământ și Soare. Sonda se afla la jumătatea distanței dintre Pământ și steaua noastră în acel moment.
Cel mai apropiat instrument de Soare
Datele rezultate, potrivit agenției, ar putea duce la o înțelegere științifică fără precedent a erupțiilor de pe suprafața stelei noastre și a modului în care acestea se leagă de lucrurile care se întâmplă mai profund în atmosfera solară. Dar pentru un neprofesionist, imaginea este, de asemenea, doar un memento uimitor al frumuseții, complexității și puterii brute a stelei în jurul căreia orbităm cu toții.
De asemenea, aici poți vedea imagini de la GREGOR, un telescop controlat de o echipă de oameni de știință germani de la Observatorul Teide din Spania. A obținut noi imagini de înaltă rezoluție ale structurii complexe a Soarelui – cele mai bune captate vreodată de un telescop european, au spus oamenii de știință.
Cercetătorii au atribuit detaliile nemaivăzute ale imaginilor unei reproiectări majore a telescopului de către oamenii de știință și inginerilor de la Institutul Leibniz pentru Fizică Solară (KIS). Noua optică le permite oamenilor de știință să studieze câmpurile magnetice, convecția, turbulența, erupțiile solare și petele solare mai detaliat decât oricând.