31 mart. 2022 | 14:50

Zelenski avertizează că alte țări ar putea să-și atace vecinii, dacă Rusia nu va fi pedepsită

ULTIMA ORĂ
Zelenski avertizează că alte țări ar putea să-și atace vecinii, dacă Rusia nu va fi pedepsită

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi parlamentului Australiei că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru greșelile din trecut, avertizând că eșecul de a pedepsi Moscova poate încuraja alte țări să ducă un război împotriva vecinilor lor.

Avertisment de la Zelenski. Nepedepsirea Rusiei ar putea duce la invazia unor alte țări

Zelenski a cerut sancțiuni noi și mai dure pentru a riposta împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia și a sugerat că anii de eșec în a controla puterea globală au încurajat Moscova.

„Dacă nu oprim Rusia acum, dacă nu tragem Rusia la răspundere, atunci alte țări ale lumii care așteaptă cu nerăbdare un război similar împotriva vecinilor lor vor decide că astfel de lucruri sunt posibile și pentru ei”, a spus Zelenski într-un clip video, potrivit Reuters.

Zelenski, așezat la un birou purtând tricoul său kaki, marca comercială, nu a precizat pentru care țări se teme că vor fi inspirate de Rusia.

Australia și aliații săi occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la limbajul din ce în ce mai agresiv al Chinei cu privire la Taiwan, a cărui independență o contestă.

„Soarta securității globale este decisă acum. Nimeni nu poate reuși să câștige, nimeni nu poate salva nicio parte a lumii de la distrugerea radioactivă care ar urma să apară dacă sunt folosite arme nucleare”, a spus Zelenski.

Țările occidentale spun că invazia Moscovei, cel mai mare atac asupra unei țări europene de la cel de-al Doilea Război Mondial, a fost complet neprovocată. Rusia spune că efectuează o „operațiune specială” de dezarmare și „denazificare” a vecinului său.

Australia a furnizat Ucrainei echipamente de apărare și materiale umanitare, interzicând în același timp exporturile de alumină și minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia. A sancționat 443 de persoane, inclusiv oameni de afaceri apropiați președintelui rus Vladimir Putin, și 33 de entități, inclusiv cea mai mare parte a sectorului bancar al Rusiei și toate entitățile responsabile pentru datoria suverană a țării.

Joi, Australia a declarat că impune un tarif suplimentar de 35% la importurile din Rusia și Belarus, despre care a spus că sprijină invazia, și că își mărește asistența militară pentru Ucraina cu 25 milioane USD, la 116 milioane USD (86,70 milioane USD).

Zelenski a invocat cea mai gravă ciocnire dintre Australia și Rusia din ultimii ani, doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 peste estul Ucrainei sub controlul rebelilor, în 2014, de ceea ce anchetatorii spun că a fost o rachetă sol-aer de fabricație rusă, ucigând pe toți cei 298 de la bord, inclusiv 38 de australieni.

„A plătit Rusia despăgubiri morților și familiilor? Nu, ei încă neagă vina acestei tragedii”, a spus acesta.

El a adus în discuție și invazia rusă a Crimeei în același an.

„Dacă lumea ar fi pedepsit Rusia în 2014 pentru ceea ce a făcut, nu ar exista nimic din această invazie teroristă a Ucrainei în 2022. Trebuie să corectăm astfel de greșeli oribile și să le corectăm acum”.

Liderul ucrainean nu a precizat ce sancțiuni suplimentare dorește să impună Rusiei, dar a spus că Putin folosește amenințarea unui atac nuclear pentru a limita răspunsul global la invazia sa.

„Țara care folosește șantajul nuclear ar trebui să primească sancțiuni care ar trebui să arate că un astfel de șantaj este distructiv pentru șantajatorul însuși”, a spus el.