România duce lipsă de cadre medicale: de ce se întâmplă asta și cum vrea Ministrul Sănătății să remedieze situația
Criza cadrelor medicale, din România, nu este una deloc nouă. În ultimii ani, peste 15.000 de medici au plecat, preferând alte țări din spațiul Uniunii Europene.
În mod evident, salariile mult mai mari, practicate de alte țări, i-au impulsionat pe medici, dar și pe alți profesioniști din domeniul sanitar, să ia calea Occidentului. În plus, un alt factor care trebuie luat în calcul este și lipsa de dotare a spitalelor din România, ceea ce îngreunează semnificativ munca oricărui cadru medical.
Cei aproximativ 15.000, menționați anterior, au plecat, rând pe rând, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, statut care a ușurat procedura.
Cum vrea Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să corecteze această problemă majoră cu care se confruntă România
Prezent la evenimentul OMS, din Turcian, cu privire la problemele din sănătate și migrația în Regiunea Europeană, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre acest fenomen îngrijorător cu care se confruntă țara noastră.
Oficialul a menționat că, pentru ca, pe viitor, asemenea situații să nu se mai întâmple, este nevoie ca medicii și ceilalți lucrători din domeniul medical să fie stimulați cu salarii conforme cu pregătirea lor, mai aproape de cele praticate în alte țări ale Uniunii Europene.
„Peste 15.000 de medici au emigrat în alte țări după aderarea României la Uniunea Europeană. În plus, au emigrat și alți profesioniști din sistemul sanitar. Eu cred că trebuie să acționăm în două direcții atunci când vorbim de resursa umană din sistemul sanitar. Pe lângă creșterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiții de confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală, iar aceasta din urmă este esențială pentru a menține în țară profesioniștii sistemului”, a declarat Alexandru Rafila.
În cadrul aceleiași reuniuni, el a vorbit, de asemenea, și despre o altă problemă cimportantă, în acest moment: valul de refugiați uncraineni, veniți pe teritoriul României, în contextul războiului pe care Rusia lui Vladimir Putin l-a pornit împotriva țării lor.
În acest context, ministrul a spus că cetățenii din Ucraina au, în acest moment, aceleași drepturi pentru a accesa serviciile medicale din România, asemenea cetățenilor români.