OMS, anunț de ultimă oră despre pandemia de covid. Răsturnare de situație, ce se întâmplă cu virusul

OMS, anunț de ultimă oră despre pandemia de covid. Răsturnare de situație, ce se întâmplă cu virusul
OMS, anunt de ultima ora despre pandemia de covid

Cetățenii statului român răsuflă ușurați deoarece, începând cu data de 9 martie 2022, restricțiile din pandemie au fost anulate, după ce starea de alertă a fost ridicată. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă privind pandemia de coronavirus.

Ce spune OMS despre terminarea pandemiei de coronavirus

Deși au trecut doi ani de zile de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, recent, reprezentanții OMS au observat o creştere uriașă a cazurilor pozitive COVID în regiunea Pacificului de Vest.

Statisticile lasă de dorit, chiar dacă, la nivel global, numărul de cazuri de infectare COVID şi decesele provocate de acest virus au scăzut cu 5-8%, conform raportului epidemiologic săptămânal.

Directorul OMS este îngrijorat de faptul că oamenii nu se testează pentru a verifica dacă au fost sau nu diagnosticați pozitiv cu virusul COVID.

„Vinerea aceasta se vor împlini doi ani de când am spus că răspândirea COVID-19 în întreaga lume ar putea fi calificată drept pandemie.

„Deşi numărul cazurilor de infectare şi al deceselor este în scădere, această pandemie este departe de a se termina şi nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni.

Virusul continuă să evolueze şi continuăm să ne confruntăm cu obstacole majore în distribuţia vaccinurilor, a testelor şi tratamentelor oriunde sunt necesare.

Mai multe ţări şi-au redus drastic testele. Acest lucru ne împiedică să vedem unde se găseşte virusul, cum se răspândeşte şi cum evoluează.”, a declarat medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Începând cu data de 9 martie, România a ridicat starea de alertă instituită în mai 2020. Cetățenii nu mai au restricții, ceea ce înseamnă că nu mai sunt nevoiți să poarte mască de protecție în spațiile libere sau închise.

Premierul Nicolae Ciucă, despre ridicarea restricțiilor

De asemenea, pe lângă dispariția obligativității purtării măștilor, triajul persoanelor din localuri, restaurante, complexuri comerciale și săli de evenimente, pe baza certificatului verde, nu va mai fi necesar.

„Le mulțumim tuturor celor care au fost implicați în această luptă nemijlocită cu virusul și aici mă refer la medici, la tot personalul medical precum și întreg personalul din instituțiile statului care au vegheat la tot ceea ce a însemnat gestionarea pandemiei.

Este important să subliniem că odată cu încheierea stării de alertă au fost exprimate o serie de recomandări din partea specialiștilor, de la nivelul MS.

Consider că este important să continuăm să recomandăm și îndeosebi prin exemplul personal să arătăm că respectăm aceste recomandări din conștiință personală fiind convinși că, respectând aceste recomandări, ne protejăm pe noi înșine.

De asemenea, este o măsură preventivă de protecție care în continuare contribuie la ceea ce înseamnă sănătatea publică, ținând cont de faptul că virusul nu a fost eradicat și el încă persistă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă înaintea ședinței de Guvern.

Deși restricțiile au fost ridicate, premierul Nicolae Ciucă sfătuiește românii să aibă grijă de ei și să-și ia anumite măsuri de prevenție a coronavirusului.