12 mart. 2022 | 19:07

Documentul pe care Zelenski vrea să îl semneze „cu vecinii săi”. Ce propunere face liderul ucrainean, inclusiv României

ULTIMA ORĂ
Documentul pe care Zelenski vrea să îl semneze „cu vecinii săi”. Ce propunere face liderul ucrainean, inclusiv României

Volodimir Zelenski își dorește ca războiul cu Rusia să fie ultimul conflict armat pe care statul condus de el să îl parcurgă. De aceea, președintele ucrainean a înaintat o propunere neașteptată către statele aflate la granița cu Ucraina, printre care se regăsește și România. Documentul pe care Zelenski vrea să îl semneze cu restul țărilor vecine ar urma să stabilească unele garanții de securitate.

Președintele Zelenski, despre documentul pe care vrea să îl semneze cu statele vecine

Ucraina nu mai este dispusă să lupte într-un alt război în viitorul apropiat, după încetarea focurilor, o acțiune mult așteptată față de Rusia. De aceea, liderul de la Kiev a venit cu o propunere neașteptată. Zelenski își dorește să semneze un document cu țările vecine, printre care se numără și România, act ce ar urma să ofere anumite garanții de securitate.

„După acest război, nu mai vrem să luptăm și asta ar trebui să fie fixat într-un document, cu țări serioase, cu vecinii noștri, pentru că vezi ce vecini avem”, a transmis președintele Zelenski în cadrul unei conferințe recente de presă.

Șeful statului ucrainean a menționat că documentul ar trebui să cuprindă „toate garanțiile de securitate pentru statul nostru”. O astfel de asigurare pentru securitate a fost solicitată de Ucraina și în cadrul conflictului cu Rusia. În timp ce Moscova dorește ca statul ucrainean să devină unul neutru pentru a înceta ostilitățile, Ucraina cere garanții concrete de securitate.

Românii, încurajați să îi sprijine pe ucraineni. Cetățenii primesc un ajutor financiar dacă găzduiesc refugiații

Punctele de trecerea frontierei dinspre Ucraina către România au fost luate cu asalt de către cetățenii surprinși de războiul din statul vecin. Refugiații au fost întâmpinați de către reprezentanți ai autorităților române, dar și de voluntari, care au încercat să le ofere adăpost și îndrumare în această situație de criză. În plus, Guvernul a aprobat recent o hotărâre prin care românii care găzduiesc refugiați din Ucraina vor primi un ajutor financiar care să acopere o parte din cheltuielile cu hrana a cetățenilor ucraineni.

„Guvernul a aprobat hotărârea de stabilire a mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Bucureşti-Ilfov, a cheltuielilor cu hrană cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

Ce se întâmplă prin acest act normativ, se stabileşte mecanismul concret prin care persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana. Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană”, a declarat Dan Cărbunaru, vineri, la Palatul Victoria.

În contextul în care președintele Zelenski a apreciat de nenumărate ori susținerea statelor vecine pentru cetățenii țării sale, România demonstrează că este un sprijin real pentru Ucraina. Măsura recentă adoptat de Guvern este menită să sprijine aproximativ 15.000 de cetățeni străini sau apatrizi din zona conflictului armat din statul ucrainean, timp de 60 de zile. Deocamdată, bilanțul refugiaților din țara noastră a ajuns, până vineri la miezul nopții, la 380.866 cetăţeni ucraineni intrați în România şi 304.156 cetăţeni ucraineni care au ales să părăsească țara noastră.