11 mart. 2022 | 13:04

Ucrainenii se apără provocând un război hidraulic împotriva rușilor. Ce presupune acest lucru

ULTIMA ORĂ
Ucrainenii se apără provocând un război hidraulic împotriva rușilor. Ce presupune acest lucru

În primele zile ale invaziei Rusiei, soldații și civilii ucraineni s-au grăbit să-și adune apărarea, încercând să facă deplasarea prin țară cât mai dificilă posibil pentru forțele Moscovei. Au aruncat în aer poduri, au folosit autobuze ca blocuri rutiere improvizate și au sudat „arici” de casă pentru a respinge tancurile rusești.

Ucrainenii se apără provocând un război hidraulic împotriva rușilor

Potrivit unui nou set de imagini din satelit, este posibil să fi folosit și una dintre cele mai vechi metode de fortificare din lume: apa. Fotografii de la Planet Labs PBC, o firmă americană, și alți cercetători par să arate o întindere mare de teren inundat la nord de Kiev, capitala Ucrainei. Într-o pereche de imagini înainte și după, făcute pe 22 și 28 februarie, zona de teritoriu devine semnificativ mai udă.

Pe 26 februarie, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite a declarat că forțele ruse au distrus un baraj într-un rezervor de apă de lângă Kiev, creând un risc de inundații, dar nu a oferit detalii suplimentare. Nu este clar dacă acel incident are legătură cu apa văzută în fotografiile din satelit.

Washington Post nu a putut confirma că inundația a fost intenționată, dar Planet Labs a spus că a consultat analiști care cred că a fost intenționat. Dacă da, ar fi cel mai recent exemplu de practică veche de secole.

„Când te aperi, încerci să folosești ceea ce ai. De-a lungul istoriei, avem mai multe exemple în care țări sau actori militari au construit linii de fortificații, ziduri, tranșee, fortărețe și buncăre. Dar adesea uităm că râurile, mlaștinile și liniile de apărare pe bază de apă pot fi, de asemenea, folosite”, a spus Marta Kepe, analist senior al apărării la Rand Corp. conform washingtonpost.com.

Dacă este intenționat, a adăugat Kepe, „ar putea fi ceea ce ucrainenii încearcă să folosească apa pentru a împiedica forțele ruse să se apropie de Kiev”.

Zona inundată se află la nord de Kiev, pe malul râului Nipru, oarecum la est de locul unde un convoi de 40 de mile de trupe rusești a stat în gol de zile întregi. Oficialii americani au atribuit acest blocaj parțial eforturilor ucrainene de a o încetini.

Inundarea deliberată în timpul luptei, fie pentru a ridica o barieră, fie pentru a distruge o zonă, este cunoscută sub denumirea de „război hidraulic” și a fost adesea folosită pentru a completa o strategie defensivă, a spus Kepe.

„Ucraina organizează o operațiune defensivă pe propriul teritoriu. Având în vedere acest lucru, aș presupune că ar putea să-și folosească cunoștințele superioare ale terenului în avantajul lor. Operațiunile hidraulice ar necesita o astfel de cunoaștere aprofundată a terenului”, a mai spus aceasta.

Olanda a fost poate cel mai prolific angajator al inundațiilor strategice, cu arme. O lucrare de cercetare din 2015 a constatat că, din anii 1500 până în 2000, aproximativ o treime din inundațiile din sud-vestul țării au fost cauzate în mod deliberat în timpul războiului. Tactica a fost adesea ineficientă, a constatat studiul, și a avut consecințe de amploare pentru pământ și populația locală.

Apa a fost folosită în alte părți ale Europei ca linie naturală de apărare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv în Finlanda și Uniunea Sovietică. Cel mai notoriu exemplu de inundații strategice a avut loc în 1938, când armata chineză a spart digurile râului Galben pentru a încetini înaintarea trupelor japoneze în timpul celui de-al doilea război chino-japonez. Inundația a devastat zona și a devenit cunoscut drept „cel mai mare act de război ecologic din istorie”.

Tactica poate fi „integrată în planificarea dumneavoastră națională de apărare, dar poate fi folosită și ca ultimă soluție atunci când încercați cu adevărat să folosiți orice mijloace posibile pentru apărare”, a spus Kepe.