10 mart. 2022 | 13:35

Ghid pentru alegerea furnizorului de energie electrică: ce trebuie să faci, mai exact

ACTUALITATE
Ghid pentru alegerea furnizorului de energie electrică: ce trebuie să faci, mai exact

Partea bună este că piața energiei electrice este o piață liberă în România. Astfel, există un număr destul de mare de furnizori de energie electrică, ce încearcă să te convingă să închei contracte cu ei.

Având în vedere acestea, concurența este bună, deoarece îți permite să analizezi mai multe oferte și să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale. Doar că lipsa unor reglementări de stat și situația energiei la nivel mondial a dus la o creștere exagerată a prețurilor. Cu toate astea, poți găsi cel mai potrivit furnizor de energie electrică pentru tine.

Cum alegi furnizorul de energie electrică

În primul rând, poți accesa comparatorul de prețuri de pe ANRE, pentru a vedea toate ofertele disponibile. Apoi, poți verifica furnizorul – fă un pic de research pe internet. Trebuie să afli dacă furnizorul îți oferă flexibilitate și suport.

De asemenea, verifică dacă prețul energiei este fix sau variabil, în contract. E important de știut că dacă este variabil, furnizorul îl va putea modifica fără niciun acord din partea ta și nu îți dorești asta. Mai mult, trebuie să iei în vedere dacă există diferențe de preț în funcție de ora de consum, pentru că există furnizori care oferă prețuri diferite în funcție de ora de consum.

Unii furnizori modifică prețurile se modifică în funcție de consum. Este posibil să semnezi un contract care îți garantează un anumit preț doar pentru o cantitate de energie consumată, iar consumul suplimentar să fie mult mai scump. Iar, în general, e bine să cauți orice alt cost care poate apărea pe factură.

Din nefericire, evoluțiile de pe piețele energetice ne arată faptul că va trebui să băgăm mai adânc mâna în buzunar, pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi, cu plata facturilor și mâncarea.

Cifrele oficiale arată că, marți, chiar de Ziua Femeii, prețul mediu zilnic de pe piața energiei cu livrare în această zi a atins un nou maxim istoric, de 2.674 lei/MWh sau 540 euro/MWh, cu o pătrime peste precedentul record, realizat doar cu o zi în urmă, conform unei analize Profit.ro.