Rusia sechestrează toate avioanele străine de pe teritoriul său
Rusia a pregătit un decret prin care sechestrarea aeronavelor străine de pe teritoriul său va fi posibilă, potrivit anunțului făcut de agenția Interfax. Se preconizează că decizia va afecta contractele de închiriere a aeronavelor încheiate înainte de 24 februarie 2022, când Putin a declanșat invazia rusă în Ucraina. Mai multe detalii, în continuare.
Rusia sechestrează avioanele străine de pe teritoriul său
După ce o companie din Ucraina a anunțat că oferă 1 milion de dolari fiecărui pilot rus care își predă ori își sabotează avionul (mai multe detalii AICI), Rusia se pregătește să sechestreze avioanele străine din țara sa.
În acest sens, guvernul rus a pregătit un decret care va face posibilă sechestrarea aeronavelor străine. Proiectul, pus la punct de Ministerul Transporturilor de la Moscova, va acorda companiilor aeriene dreptul de a nu returna avioanele proprietarului lor de drept. Astfel, se preconizează că decizia va afecta contractele de închiriere a aeronavelor încheiate înainte de 24 februarie 2022, ziua în care a izbucnit răzbiul din Ucraina.
Totodată, documentul stipulează că, în cazul în care compania care deține aeronavele reziliază contractul cu compania aeriană care le-a închiriat și solicită returnarea acestora înainte de termen, decizia de înapoiere va trebui aprobată de o comisie guvernamentală pentru înlocuirea importurilor, condusă de viceprim-ministrul Iuri Borisov.
În absența unei astfel de decizii din partea comisiei, transportatorul va putea practic să rețină aeronava și să o folosească în continuare.
Citește și: Zelenski, un nou apel către Occident: „Închideți cerurile!“. Ce le-a transmis soldaților ruși
Din cauza sancțiunilor, țara lui Putin are mari probleme cu avioanele
Proiectul mai prevede ca serviciile de service și contractul de închiriere a aeronavelor să poată fi plătite în ruble, ca acestea să poată fi asigurate și reasigurate de către „organizațiile ruse de asigurări în condiții echivalente cu cele stipulate în contract“.
Uniunea Europeană a impus, la finalul lunii februarie, sancțiuni care interzic furnizarea de aeronave civile și piese de schimb către Rusia, dar și întreținerea și asigurarea acestora. Unde mai punem că UE și-a închis, pe 26 februarie, întreg spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia.
La rândul lor, Marea Britanie, Statele Unite și Canada și-au închis și ele spațiul aerian pentru aeronavele din țara condusă de Putin.
Mai mult, locatorii sunt obligați de sancțiunile impuse de UE să rezilieze contractele existente cu companiile aeriene ruse până la sfârșitul lunii martie. De precizat că cele mai multe dintre aeronavele folosite de companiile aeriene din Rusia sunt fabricate în străinătate, aproape toate fiind înregistrate în afara țării.