Cum luptă Ucraina împotriva crizei alimentare din timpul războiului. Ce decizie au luat autoritățile
Criza siguranței alimentare globale este agravată de războiul din Ucraina, care a afectat aproape o treime din piața mondială a grâului. Pentru a asigura hrana pentru populaţie şi forţele armate în timpul invaziei ruse, guvernul ucrainean a decis crearea de rezerve de alimente „suficient de mari“, a declarat miercuri seară premierul Denis Şmigal. Mai multe detalii, în continuare.
Cum luptă Ucraina împotriva crizei alimentare
Premierul ucrainean, Denis Şmigal, a anunţat miercuri seara, conform serviciului de presă al executivului de la Kiev, că guvernul va crea rezerve de alimente suficient de mari pentru a asigura hrana civililor și a forțelor armate pe toată perioada invaziei ruse în țara lor.
„Statul va reface stocurile de cereale şi de alte produse în cantităţi pentru consumul anual al întregii ţări, din bani de la bugetul de stat“, a declarat Şmigal, potrivit Reuters.
„Asta va asigura suficientă mâncare întregii ţări“, a agăugat premierul, fără a oferi însă detalii suplimentare.
Reamintim că Ucraina este un mare exportator și producător de alimente, însă invazia rusă ar putea reduce semnificativ, potrivit analiștilor în domeniul agricol, suprafaţa cultivată pentru recolta de cereale din 2022, ceea ce ar determina lipsuri pentru Ucraina şi pentru restul lumii.
Aici, însămânțările agricole se fac la sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie. Astfel, Ucraina a transmis că agricultorii vor începe însămânţarea în zonele sigure, însă aceștia s-ar putea confrunta cu lipsa combustibilului şi a seminţelor.
Ce decizie au luat autoritățile
Pe fondul riscului de a rămâne fără alimente, Ucraina a decis, de asemenea, să suspende exporturile unor produse, a anunțat duminică guvernul său, relatează CNN.
Prin urmare, exporturile de „carne, secară, ovăz, hrișcă, zahăr, mei și sare“ vor fi oprite, potrivit unui comunicat al guvernului ucrainean. Totodată, exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă și ulei vor fi realizate numai cu permisiunea Ministerului Economiei, potrivit sursei.
În luna februarie, indicele ONU al prețurilor la alimente a atins un maxim istoric, acest lucru datorându-se în mare parte vremii nefavorabile și a creșterii costurilor la energie și îngrășăminte.
Având în vedere importanța Rusiei și a Ucrainei pe piața mondială a grâului, conflictul din țara condusă de Zelenski nu face decât să înrăutățească situația. Împreună, cele două reprezintă aproape 30% din exporturi.
Cele mai afectate de criza alimentelor vor fi țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care se confruntă deja cu nevoi de import mai mari decât de obicei din cauza recoltelor locale slabe.