Cerealele modificate genetic, în Europa: ce a produs războiul din Ucraina
Uniunea Europeană ar putea ridica embargoul privind importul de cereale modificare genetic din SUA şi America Latină. Acest lucru s-ar putea întâmpla pentru a-i ajuta pe fermierii care au probleme cu perturbările de aprovizionare create de războiul din Ucraina.
Spania şi Franţa au propus o excepţie pentru produsele agricole cu urme de ierbicide pentru a creşte stocurile şi a găsi surse alternative de aprovizionare, în principal pentru porumb. Porumbul este un ingredient cheie pentru producţia de nutreţuri animale.
Urmările conflictului din Ucraina, la alimente
Ucraina este unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale, iar conflictul din țară a provocat un şoc pe pieţele de materii prime. Preţul alimentelor este deja la un nivel record.
„Acesta este un semnal de alarmă pentru noi să ne gândim cum anume vom avea capacitatea de a asigura securitatea alimentară pentru cei 450 de milioane de cetăţeni ai noştri. Avem nevoie ca UE să adauge flexibilitate la normele privind importurile de cereale”, a declarat Luis Planas într-un interviu pentru Bloomberg.
Acesta a subliniat că orice importuri de cereale modificate genetic vor avea nevoie de aprobarea autorităţilor UE. Mai mult, statele membre ar putea decide dacă le autorizează sau nu.
Așadar, importurile sunt cruciale pentru că va mai dura câţiva ani până când Europa va deveni auto-suficientă în aprovizionarea cu proteine vegetale, a spus Planas.
În plin val al scumpirilor, nici alimentele nu scapă de curentul inflaționist. Conform analizelor efectuate de economiști la nivel global, alimentele din întreaga lume au ajuns la cel mai mare preț din ultimul deceniu.
În zilele noastre, a-ți procura hrana a devenit o provocare financiară foarte dificilă, pentru mulți dintre noi. Într-o societate în care salariile sunt tot mai mici sau înregistrează creșteri insignifiante, iar rata inflației este galopantă, mâncarea începe să devină un lux.
În momentul în care oamenii primesc aceleași venituri, dar inflația este în ritm alert de creștere, se întâmplă fenomenul deprecierii puterii de cumpărare. Practic, dacă înainte cumpărai 3 kg de carne, 2 pâini, o pungă de făină și câteva dulciuri de 100 de lei, acum mai cumperi doar trei sferturi dintre ele sau chiar mai puțin.