09 mart. 2022 | 15:02

Bula imobiliară din România, dată peste cap: acum înțelegem cât de greșite sunt prețurile la apartamente, de fapt

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, dată peste cap: acum înțelegem cât de greșite sunt prețurile la apartamente, de fapt

Românii amână investițiile importante, cum ar fi în apartamente sau mașini. Cauzele ar fi mai multe: nesiguranța, prețurile din ce în ce mai mari, războiul etc.

Românii nu mai sunt interesați să-și cumpere o locuință, iar faptul că suntem mai atenţi cu banii noştri, se vede și la cumpărarea de autoturisme noi. Mulţi români şi-au retras avansul.

Conform experților imobiliari, după declanşarea războiului din Ucraina, la finalul lunii februarie, prețurile locuințelor au stagnat sau chiar au scăzut. Mai mult, unii dezvoltatori au amânat demararea unor proiecte rezidențiale pentru a vedea cum evoluează piața.

De ce nu mai investesc românii în apartamente

„La finalul lunii februarie a fost o undă de șoc pe care am resimțit-o cu toții, și am văzut instant în 24 februarie o scădere a interesului în ceea ce privește numărul de utilizatori pe platformă, urmat de toate îngrijorările care vin la pachet cu a avea un război la graniță”, a spus Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro, citat de ȘtirileProTV.

De asemenea, programul “Noua Casă”, ai căror clienți beneficiază de credite preferențiale, stagnează. Nici mașini nu mai vor românii să își cumpere, deocamdată. Oamenii simt incertitudinea și nesiguranța și preferă să mai aștepte, înainte să investească.

Pe de altă parte, potrivit experților, invazia ruşilor în Ucraina, dublată de criza semicoductorilor, va afecta și mai mult industria auto la nivel mondial.

Deși luna martie marchează o perioadă de incertitudine într-o varietate foarte mare de domenii, din cauza invaziei Ucrainei, statisticile din luna februarie funcționează ca cel mai recent avertisment în contextul bulei imobiliare din România.

Prețurile la apartamente au crescut necontrolat în România de mai bine de un an, mai ales în marile orașe ale țării. Întâmplarea face că a existat și o cerere suficient de mare încât să alimenteze acel trend îngrijorător. În 2022, trendul ascendent s-a menținut, dar ritmul vânzărilor efective și al construcțiilor noi este semnificativ mai ponderat decât în urmă cu un an.