Noua Casă 2022 – ce se întâmplă cu creditele imobiliare din România pentru apartamente

Noua Casă 2022 - ce se întâmplă cu creditele imobiliare din România pentru apartamente

Programul Prima Casă a fost înlocuit în urmă cu câțiva ani cu Noua Casă, iar în 2022, acest program menit să faciliteze achiziția de locuințe cu garanții din partea statului român va continua, iar prognozele sunt optimiste.

Continuarea programului Noua Casă a continuat în 2022 și s-a decis alocarea unui plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde de lei care pot fi emise pe parcursul anului în curs. Măsura fusese confirmată în prealabil de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Din 2020, Prima Casă a fost redenumit în Noua Casă.

Câți bani sunt disponibili pentru Noua Casă 2022

Ministerul Finanțelor a propus alocarea unui plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde lei care pot fi emise în anul 2022. În acest sens, a fost modificată și completată Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”.

Cu această ocazie, Guvernul a aprobat și încheierea de polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor. ”Măsura se aplică pe toatã durata finanțãrii garantate la o valoare acceptatã de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piațã a locuinței, urmând ca aceastã prevedere sã se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru polițele de asigurare încheiate după data intrãrii în vigoare a prezentei hotărâri de guvern.”, se arată în documentul legislativ.

Pentru context, programul Noua Casă este o inițiativă guvernamentală destinată în mod exclusiv persoanelor fizice, menită să faciliteze achiziția unui imobil cu destinația de locuință, prin intermediul contractării de credite garantate de stat. Acest program se reflectă doar în credite acordate în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, cu mențiunea că valoarea maximă ce poate fi accesată este de 66.500 de euro pentru locuințe al căror preț maxim este de 70.000 de euro, context în care, discutăm de un avans de 5%. La polul opus, poate ajunge până la 119.000 de euro, în cazul locuințelor cu un preț maxim de 140.000 de euro, cu mențiunea că avansul solicitat sare până la 15% din preț.

De la lansarea programului Prima Casă în 2009 și până la finele lunii decembrie 2021, când discutam deja de Noua Casă, cu ajutorul inițiativei guvernamentale au fost acordate nu mai puțin de 321.073 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 29,9 miliarde de lei.