09 mart. 2022 | 09:51

Obsesia românilor pentru numerar, subiect de avertisment de la BNR: ”Să nu intrăm în panică”

ACTUALITATE
Obsesia românilor pentru numerar, subiect de avertisment de la BNR: ”Să nu intrăm în panică”

Dintr-o frică foarte dificil de explicat, românii au început să dezvolte o obsesie pentru numerar. Niciodată nu s-au simțit foarte confortabil cu băncile, dar în contextul conflictului din Ucraina, panica a explodat, iar BNR s-a simțit nevoită să intervină cu un avertisment.

În ultima săptămână, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei, românii s-au înghesuit la bancomate să scoată numerar. Băncile s-au străduit să aducă rapid bani, pentru a evita o criză în mentalul colectiv, dar panica a existat. Aceasta s-a extins și la casele de schimb, unde românii s-au grăbit să cumpere euro și dolari, în speranța că se vor devaloriza semnificativ mai greu decât leul românesc.

BNR s-a simțit nevoită să intervină

„Fiecare decide pe cont propriu. Dar haideţi să ne uităm un pic cum stau lucrurile. În acest moment avem o monedă stabilă, nu avem presiuni de niciun fel, băncile sunt foarte bine capitalizate, au lichidităţi suficiente. Nu are rost să ne stricăm depozitele, dacă ne uităm la dobânzi, pentru că dobânzile sunt în creştere. Nici nu există vreun pericol iminent care să ne îndemne să stăm cu banii în buzunar. Din punctul acesta de vedere, sunt o serie întreagă de elemente care ne fac să credem că ar fi mai bine să nu intrăm în panică.

Dacă vrem să schimbăm bani, sigur că o putem face, e o opţiune personală, bani sunt, dar să o facem ţinând cont de constrângerile pe care le au băncile când vrem noi banii. Nu ni-i vor da pe loc, ci la un interval de timp, în funcţie de cererea existentă. Cerere care, într-adevăr, e mare”, a declarat Dan Suciu într-o intervenție televizată, purtătorul de cuvânt al BNR.

Situația este similară cu cea de la începutul pandemiei, după cum a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. ”Problema nu este de masă, sunt încercări punctuale, este normal, când apare o situație, sunt unii grăbiți să schimbe ceva. Avem foarte multe experiențe în această privință și cea mai recentă este din 2020, când a început criza sănătății publice – pandemia de COVID-19 n.r. – când foarte mulți s-au repezit, chiar dintre cei cu depozite mari, să le retragă. Le-au pus în case de bani, dar, după două săptămâni, au văzut că sunt într-o gravă eroare și au revenit cu depozitele.”, a explicat Vasilescu pentru DCNews.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele