Cea mai ciudată consecință a războiului din Ucraina: ce se întâmplă cu pirateria de software
Fără să existe semne că Vladimir Putin intenționează să oprească campania militară împotriva Ucrainei, există speranțe că sancțiunile îl vor presa pe președintele rus să oprească să înceteze conflictul.
Cu toate acestea, Rusia intenționează să trăiască sub sancțiuni, dacă este necesar, iar asta ar putea include legalizarea pirateriei de software. A existat și un apel pentru deblocarea celui mai mare site de torrent din țară.
Apple a restricționat serviciile Apply Pay în Rusia, apoi a declarat că a oprit toate vânzările de produse. Microsoft a anunțat că și ea a suspendat noi vânzări, cu măsuri similare luate și de Sony și compania de jocuri EA. Gigantul de software Oracle și-a suspendat toate operațiunile în Federația Rusă, dar aceste exemple sunt doar vârful unui aisberg masiv.
Cel puțin deocamdată, însă, există puține semne că Rusia intenționează să se oprească. Într-adevăr, Putin pare să caute pe termen lung și pare să intenționeze să demonstreze că sancțiunile pot fi atenuate în zeci de moduri, chiar dacă asta înseamnă schimbarea legislației locale.
Planul prioritar – Undă verde pentru pirateria software
Un document intitulat „Planul de acțiune prioritară pentru asigurarea dezvoltării economiei ruse în condițiile presiunii sancțiunilor externe” prezintă doar câteva dintre măsurile luate în considerare. Este opera Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei și conține mai multe măsuri care, dacă sunt adoptate, vor afecta proprietarii de drepturi de autor, brevete și mărci comerciale care acționează împotriva intereselor Rusiei.
Un element enumerat la punctul 6.7.3 încearcă să rezolve problema companiilor străine care revocă sau refuză să emită licențe software. Conform legii, software-ul fără licență este ilegal, dar dacă noile măsuri sunt adoptate, în unele cazuri pirateria software va deveni nepedepsită.
„Anularea răspunderii pentru utilizarea de software (SW) fără licență în Federația Rusă, deținut de un deținător al drepturilor de autor din țările care au susținut sancțiunile”, se arată în măsura propusă.
Propunerea acoperă atât răspunderea civilă, cât și penală (Codul Infracțiunilor Administrative și Codul Penal al Federației Ruse) și indică faptul că, în timp ce sunt aplicate sancțiuni, pirateria software-ului pentru care nu există alternative rusești ar fi permisă.
Cum ar putea aborda acest lucru serviciile accesate prin cloud nu este clar, dar scopul general este de a ușura tranziția Rusiei de la dependența de produsele companiilor străine la soluții dezvoltate în interiorul țării. Având în vedere amploarea acestei acțiuni, pirateria software este probabil să devină norma în anii următori.
Alte propuneri de eliminare a răspunderii pentru infracțiunile de proprietate intelectuală
Punctul 6.7.1 propune în continuare introducerea unui mecanism de licențiere obligatorie pentru programe de calculator și baze de date, acordând guvernului „drepturile la o invenție, model de utilitate, design industrial în legătură cu programe de calculator, baze de date, topologii ale circuitelor integrate”.
Rusia are, de asemenea, un plan pentru importuri paralele, adică produse importate dintr-o altă țară fără permisiunea proprietarului proprietății intelectuale. Deoarece va trebui să importe multe lucruri fără autorizație oficială, guvernul Rusiei ia în considerare eliminarea răspunderii pentru încălcarea drepturilor exclusive, inclusiv drepturile de autor și mărcile comerciale.
Acestea fiind spuse, Gazeta.ru a raportat că politicianul rus Dmitri Ionin a sugerat că, în fața companiilor occidentale care refuză să lanseze noi filme în Rusia, poate cetățenii ar putea să apeleze la site de torrent RuTracker.
Acest lucru a condus la speculații că RuTracker, care este blocat „permanent” de furnizorii de servicii de internet din Rusia pentru încălcarea repetată a drepturilor de autor, ar putea fi deblocat pentru a servi cetățenilor locali.