Ce a apărut pe televizoarele rușilor, în direct: canalele TV de la Moscova, îngenuncheate de Anonymous
Potrivit rapoartelor, Anonymous a piratat serviciile de streaming și canalele de știri TV din Rusia pentru a difuza imagini cu războiul țării cu Ucraina, pe fondul unei represiuni puternice asupra informațiilor de către guvernul lui Vladimir Putin.
Grupul de hacking, care se identifică drept activiști din întreaga lume, a postat că a fost implicat în „cea mai mare operațiune Anonymous văzută vreodată” de piratare a canalelor de știri rusești precum Russia 24, Channel One și Moscow 24, inclusiv site-uri de streaming, pentru a afișa imagini cu acțiunile Rusiei în Ucraina, când invazia a intrat în a 12-a zi.
The hacking collective #Anonymous hacked into the Russian streaming services Wink and Ivi (like Netflix) and live TV channels Russia 24, Channel One, Moscow 24 to broadcast war footage from Ukraine [today] pic.twitter.com/hzqcXT1xRU
— Anonymous (@YourAnonNews) March 6, 2022
Filmarea a arătat un mesaj la sfârșit, în care se spunea că „rușii obișnuiți sunt împotriva războiului” și le-a cerut rușilor să se opună atacului asupra Ucrainei.
Kyiv Independent, o organizație de știri ucraineană, a confirmat atacul.
La scurt timp după ce a început invazia rusă a Ucrainei, colectivul de hackeri a susținut că se află într-un „război cibernetic împotriva guvernului rus”. Grupul și-a asumat responsabilitatea pentru mai multe atacuri cibernetice, inclusiv închiderea site-ului web oficial al Kremlinului pe 26 februarie.
Țintele grupului în trecut au inclus CIA, Biserica Scientologiei și Statul Islamic
Cea mai recentă mișcare de a viza serviciile de știri ruse a venit după ce gruparea a anunțat pe Twitter că„ poporul rus trebuie să rămână conectat la comunitatea globală” ca răspuns la represiunea activă a Rusiei împotriva informațiilor despre invazia Ucrainei.
Guvernul rus a intensificat cenzura de la începutul războiului, înăbușind acoperirea prin blocarea accesului la Facebook și la principalele instituții de știri străine și arestând sute de activiști care au protestat împotriva invaziei.
Gruparea a mai spus că membrii săi transmit și chipuri de troli la radioul militar rus.
Activists are broadcasting troll faces on Russian military radio pic.twitter.com/lovN3WNVa2
— Anonymous (@YourAnonNews) March 6, 2022
În weekend, Tiktok și Netflix și-au suspendat părți ale serviciului lor în Rusia, ca răspuns la noua lege rusească privind fake news-ul.
Oricine este găsit vinovat de diseminarea de informații și date false despre armata ruseascăar putea fi încarcerat pentru o perioadă de până la 15 ani sau cu o amendă de până la 1,5 milioane de ruble echivalentul a 12.000 de euro.
În urma mișcării, mai multe organizații de știri care lucrează din Rusia, cum ar fi CNN, BBC și Bloomberg News, au început să își cântărească opțiunile, inclusiv suspendarea operațiunilor în țară.
Se pare că unele organizații limitează utilizarea regulilor reporterilor lor sau aderă la descrierea Rusiei a acțiunilor sale în Ucraina ca o „operație militară specială” sau o „misiune de menținere a păcii”.