07 mart. 2022 | 10:14

Se cere anchetă în Ucraina, după ce mai mulți civili au fost uciși prin atacuri voite de trupele ruse

ULTIMA ORĂ
Se cere anchetă în Ucraina, după ce mai mulți civili au fost uciși prin atacuri voite de trupele ruse

Statele Unite au văzut rapoarte foarte credibile despre atacuri deliberate asupra civililor din Ucraina, a declarat, duminică, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, adăugând că Washingtonul le documentează pentru a sprijini organizațiile corespunzătoare în potențialele lor investigații privind crimele de război legate de acțiunile Rusiei.

Anchetă în Ucraina, după ce mai mulți civili au fost uciși

„Am văzut rapoarte foarte credibile despre atacuri deliberate asupra civililor care ar constitui o crimă de război. Am văzut rapoarte foarte credibile despre utilizarea anumitor arme”, a declarat Blinken pentru emisiunea „State of the Union” de la CNN, potrivit Reuters.

„Ceea ce facem în acest moment este să documentăm toate acestea, să punem toate acestea cap la cap, să le analizăm și să ne asigurăm că, pe măsură ce oamenii și organizațiile și instituțiile corespunzătoare investighează dacă aceste crime de război au fost sau sunt comise, putem susține orice fac ele”, a adăugat Blinken.

Ambasada SUA în Ucraina a trimis vineri un tweet, în care menționa faptul că atacarea unei centrale nucleare este o crimă de război, după ce forțele ruse de invazie au pus mâna pe cea mai mare centrală nucleară din Europa în lupte grele din sud-estul Ucrainei, declanșând alarma globală.

Rusia neagă atacarea zonelor civile

Departamentul de Stat a trimis un mesaj tuturor ambasadelor SUA din Europa prin care le-a spus să nu distribuie tweet-ul ambasadei de la Kiev, care numește atacul o crimă de război, potrivit CNN, care a spus că a revizuit mesajul. Blinken nu a abordat tweet-ul ambasadei, iar Departamentul de Stat a refuzat să comenteze dacă tweetul reflectă poziția generală a guvernului SUA în această problemă.

Rusia, care neagă atacarea zonelor civile, numește campania pe care a lansat-o la 24 februarie o „operație militară specială”, spunând că nu are de gând să ocupe Ucraina, care odinioară făcea parte din Uniunea Sovietică sub stăpânirea Moscovei, dar acum s-a întors spre Occident, căutând apartenența la NATO și la Uniunea Europeană.

La fel ca toate statele ONU, Rusia și Ucraina sunt supuse Convențiilor de la Geneva din 1949, care au stabilit standarde legale pentru tratamentul umanitar în timpul războiului și au interzis atacurile deliberate asupra civililor.

Ajuns la cea de-a 11-a zi, asaltul președintelui rus, Vladimir Putin, a dezrădăcinat peste 1,5 milioane de oameni în ceea ce Națiunile Unite spune că este criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Imaginile cu bombe cu dispersie și lovituri de artilerie asupra orașelor ucrainene în această săptămână l-au determinat pe cel mai important procuror pentru crime de război din lume să lanseze o anchetă, cu sprijinul a zeci de națiuni care se opun invaziei Rusiei.

Într-un interviu acordat emisiunii „Starea Uniunii” de la CNN, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este necesară o investigație pentru a stabili dacă Rusia comite crime de război în Ucraina.

„Cred că trebuie să existe o investigație puternică și clară cu privire la această întrebare”, a spus von der Leyen.