Efectele nebănuite ale războiului din Ucraina: până și aici se simte criza
Conflictul militar pe care Rusia îl desfășoară de o săptămână în Ucraina are efecte în aproape toate domeniile de activitate ale lumii. Vedem deja cutremurul de pe piețele financiare globale, dar puțini dintre noi sunt conștienți de faptul că și industrii precum transportul aerian vor avea mult de suferit în urma acestei tragedii.
Industria transportului aerian s-a confruntat cu provocări fără precedent în ultimii mai bine de doi ani, pe fondul restricțiilor anti-pandemie. Multe luni, aeronavele au fost ținute la sol, iar reprezentanții marilor companii anunțau faptul că au ajuns la fundul sacului.
Anul 2022 era văzut de industrie ca fiind un veritabil colac de salvare. Pandemia începuse să facă pași în spate, să bată în retragere, iar Guvernele lumii ridicau din ce în ce mai multe restricții.
Existau mari speranțe că, anul acesta, ne vom apropia foarte mult de normalitatea de dinaintea izbucnirii crizei sanitare. Ei bine, se pare că planurile industriei de turism aerian sunt perturbate acum de conflictul militar din Ucraina, iar previziunile nu arată deloc optimist.
Care sunt problemele, mai exact
În luna ianuarie a acestui an, previziunile industriei aeriene pentru 2022 luau în considerare un venit global de 432 de miliarde de dolari în scenariul de bază al redresării activității, reprezentând 65% din veniturile din 2019. De asemenea, cererea globală de transport aerian ar putea reveni la 84% din nivelurile din 2019 în scenariul de bază, până la finele anului,
Acum, restricțiile impuse Rusiei, dar și reacțiile de la Kremlin privitoare la spațiul aerian au făcut ca industria să nu mai fie deloc atât de optimistă. Transportatorii ruși, care reprezintă aproximativ 70% din zborurile dintre Rusia și UE, sunt cei mai afectați.
Închiderea spațiului aerian al UE, al Marii Britanii și al SUA pentru avioanele rusești și măsurile similare ale Rusiei fac ca rutele de călătorie să fie mai lungi, iar avioanele să consume mai mult combustibil, ceea ce sporește costurile acestora. Deja companiile aeriene anulează sau redirecționează zborurile. Compania rusă Aeroflot a declarat că a anulat zborurile către Statele Unite, Mexic, Cuba, Republica Dominicană și toate zborurile către destinații europene.