23 feb. 2022 | 07:40

Dacă folosești WhatsApp, trebuie să știi asta: tentativa de fraudă care te poate lăsa fără bani în cont

ACTUALITATE
Dacă folosești WhatsApp, trebuie să știi asta: tentativa de fraudă care te poate lăsa fără bani în cont

Din cauza popularității WhatsApp, aplicația cu peste două miliarde de utilizatori face deseori subiectul unor atacuri cibernetice și tentative de fraudă. Cea mai nouă dintre ele vizează românii și a făcut deja subiectul unui avertisment important din partea autorităților.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția asupra unei noi tentative de fraudă care vizează WhatsApp. Aceasta este foarte periculoasă și, dacă nu ești atent, s-ar putea să te coste scump. Totul pleacă de la un mesaj care este redirecționat în masă și care anunță o donație de nu mai puțin de 1,9 milioane de euro. Pentru ”a primi” însă banii, utilizatorul trebuie, la rândul său, să achite o sumă de bani.

În mod previzibil, un este prima fraudă de acest gen, dar potențialul de succes este semnificativ. În trecut, astfel de acțiuni s-au reflectat în prejudicii de sute de mii de euro.

Fraudă pe WhatsApp – cum poți rămâne fără bani

”În ultimele zile, utilizatori din România au notificat Directoratul cu privire la mesaje nesolicitate primite pe WhatsApp, de obicei redistribuite, în care erau anunțați despre faptul că urmează să primească o donație de aproximativ 1,9 milioane de euro. Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei țepe care datează de la începutul internetului – scrisoarea sosită de la un prinț nigerian, care oferea un scenariu similar”, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

La prima vedere, tentativa de fraudă pare una puerilă, cu o rată mică de succes, dar oficialii DNSC atrag atenția asupra faptului că exact aceste mecanisme simple au o rată mai mare de succes. ”În 2019, CNBC anunța că o astfel de metodă încă genera câștiguri anuale de peste 700.000 de dolari! Aceste tentative de fraudă se bazează pe câștigarea încrederii potențialei victime, căreia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulterior, evident banii promiși nu ajung la victimă”, mai arată specialiștii.

Soluția într-o astfel de situație, dacă nu era evidentă, e să eviți interacțiunea și să nu răspunzi la mesaj. ”Evitați interacțiunea în cazul unor astfel de mesaje nesolicitate și în niciun caz nu oferiți celor care vă scriu bani, ori date personale, date de autentificare sau date de card”, a mai transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele