19 feb. 2022 | 12:50

Băncii Naționale nu îi va plăcea deloc să audă ce fac românii, mai nou, cu banii

ACTUALITATE
Băncii Naționale nu îi va plăcea deloc să audă ce fac românii, mai nou, cu banii

Studii recent efectuate în țara noastră indică faptul că tot mai mulți români se îndreaptă către zona de bani digitali, de criptomonede. După cum știm, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, nu este tocmai de acord cu aceste tipuri de investiții. El a avertizat românii cu privire la gradul înalt de risc al acestor active și i-a sfătuit să stea departe de ele.

Potrivit datelor unui studiu IPSOS România, la solicitarea Tradesilvania.com, care a fost efectuat în ianuarie 2022, care evaluează gradul de adopție a criptomonedelor în România, se pare că românii noștri sunt tot mai interesați de investițiile în active digitale, respectiv în criptomonede.

4 din 10 români sunt în această situație

Analiza indică faptul că 4 din 10 persoane care au auzit de criptomonede dețin sau au avut în posesie criptomonede până în prezent, ceea ce denotă tendința de creștere a adopției criptomonedelor pentru români de-a lungul ultimilor ani.

„Intenția de a deține criptomonede în viitor se manifestă în proporție de 84% în România, ceea de demonstrează un interes deosebit pentru acest domeniu. Acest indicator este mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 44 ani, respectiv în rândul rezidenților din București și orașele de mărime medie (50.000-200.000 locuitori).

Bitcoin (BTC) continuă să fie cea mai cunoscută criptomonedă în rândul românilor, fiind menționată spontan de peste 70% dintre respondenți și se regăsește în prezent în portofoliul a două treimi dintre deținătorii de criptomonede din România. Alte criptomonede de interes pentru români includ Ethereum (ETH) și Dogecoin (DOGE). Moneda românească Elrond (EGLD) este cunoscută de 1 din 5 respondenți care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede dețin EGLD”, transmit autorii analizei.

Cu toate acestea, românii nu sunt străini nici de NFT-uri (aceasta reprezintă cea mai modernă formă de artă digitală). Mai exact, NFT înseamnă token non-fungible – un token digital care este un tip de criptomonedă, la fel ca Bitcoin sau Ethereum. Dar, spre deosebire de o monedă standard din blockchain-ul Bitcoin, un NFT este unic și nu poate fi schimbat de la un la altul (deci, putem afirma că este nefungibil). Tipurile de NFT-uri sunt foarte variate, dar ar putea lua forma unei piese de artă digitală sau a unui fișier muzical – orice lucru unic care ar putea fi stocat digital și care ar putea fi considerat a avea valoare, poate lua forma unui NFT.

Potrivit analizei, 1 din 2 adulți români cu acces la internet a auzit de Non Fungible Tokens. Ponderea este semnificativ mai mare în rândul celor care au auzit de crypto, dețin, au deținut sau intenționează să achiziționeze criptomonede. Studiul arată că 1 din 5 respondenți care au auzit de NFT deține jetoane nefungibile.