Poluarea în România, la cote alarmante: soluțiile propuse sunt în așteptare
Poluarea la nivelul întregii țări, în ultimele zile, este ridicată. În București s-a înregistrat un grad de poluare masivă în Capitală. Limitele normale au fost depășite chiar cu 700% în anumite zone.
Ministerul Mediului a venit cu motivul: susține că în seara zilei de marți, 15 februarie, începând cu ora 21.00, la nivelul întregii țări, concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv. Astfel, emisiile de poluanți s-au acumulat la nivelul solului, din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.
Conform Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), s-a înregistrat o creștere semnificativă a poluării, provenită din activitatea industrială, din utilizarea intensivă a sistemelor de încălzire și din arderile ilegale de deșeuri.
Poluarea are soluții, dar ele sunt în așteptare
Mai multe proiecte de acte normative ce vizează reducerea poluării prin stoparea arderilor ilegale sau neconforme de deșeuri așteaptă să fie adoptate, conform Avocatnet.ro.
Potrivit MMAP, din cauza condițiilor meteo nefavorabile dispersiei particulelor, emisiile de poluanți s-au acumulat la nivelul solului, iar astfel calitatea aerului a scăzut semnificativ.
Soluția ar fi stoparea arderii ilegale a deșeurilor. Astfel, trei proiecte au fost puse în dezbatere anul trecut, însă aceastea nu au fost încă adoptate.
Unul dintre aceste proiecte de lege are în vedere prevenirea și controlul poluării rezultate din activitățile industriale. Așadar, s-a propus creșterea limitei maxime a amenzilor de cinci ori, iar opțiunea prin care amenzile să poată fi plătite la jumătate, să nu mai existe pentru firmele vinovate de arderile neconforme ale deșeurilor.
Mai mult, s-a propus ca plângerile făcute de firme împotriva măsurilor luate de autorități, să nu suspende executarea sancțiunilor, iar Garda de Mediu să nu mai poată da avertismente.
Un alt proiect care așteaptă adoptarea în Parlament prevede ca metalele rezultate în urma arderii anvelopelor auto, a cablurilor electrice sau a altor componente electrice sau electronice să nu mai poată fi vândute la centrele de colectare a materialelor reciclabile.
Al treilea proiect legat tot de arderea ilegală a deșeurilor vizează aplicarea de pedepse cu închisoarea pentru cei care fac acest lucru.